Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
POPOŁUDNIE PLUS RADOM
Wojtek Sałek
Patron dnia: św. Jerzy, męczennik
Dziś jest: Środa, 24 kwietnia 2024

DIECEZJA RADOMSKA

ŚDM: Zielone światło od Sanepidu

sobota, 20 lutego 2016 23:31 / Autor: Weronika Chochoł
fot. facebook/RadomSDM
Weronika Chochoł
Dobrze przygotowane zaplecze kuchenne, aktualne badania i świeże produkty – to muszą mieć gospodynie, które podczas Dni w diecezjach przed Światowymi Dniami Młodzieży ugoszczą pielgrzymów tradycyjnymi potrawami w ramach imprezy „Posmakuj Polski”.

Goście z całego świata, którzy w lipcu zawitają do diecezji radomskiej, będą mieli okazję spróbować tradycyjnych dań polskich, a także regionalnych przysmaków. Impreza odbędzie się w Muzeum Wsi Radomskiej, 23 lipca, a posiłki dla pielgrzymów przygotują kobiety z Kół Gospodyń Wiejskich regionu radomskiego.

Organizatorzy już kilka razy spotkali się, by ustalać szczegóły związane z organizacją wydarzenia. Jednym z ważnych aspektów imprezy w Skansenie jest bezpieczeństwo żywności, o które zadba Powiatowa Stacja Sanitarno – Epidemiologiczna. Jak mówi Lucyna Wiśniewska – dyrektor Sanepidu, by wszystko odbyło się zgodnie z planem, niezbędne są odpowiednie warunki przygotowania i przechowywania żywności:

 

Do diecezji radomskiej przyjedzie ponad ok. 4 tyś. pielgrzymów z różnych krajów Europy i świata. Nikt nie wie, jak ich organizmy zareagują na tradycyjną polską kuchnię. Jednak Sanepid musi być przygotowany na każdą sytuację:

 

Rozmowy na temat imprezy „Posmakuj Polski” cały czas trwają. Podczas dnia w Skansenie pielgrzymi będą mogli spróbować m.in. pierogów, polskiego żurku czy bigosu.