Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Jan Pasterski
Patron dnia: bł. Joanna Maria de Maille, wdowa
Dziś jest: Czwartek, 28 marca 2024

DIECEZJA RADOMSKA

Trzy posiłki i bez mięsa

czwartek, 18 kwietnia 2019 09:19 / Autor: Jakub Szczechowski
fot. https://pixabay.com/Arcaion
Jakub Szczechowski

W Wielki Piątek pościmy - rezygnujemy z mięsa i ograniczamy liczbę posiłków, a w Wielką Sobotę warto tradycyjnie powstrzymać się od spożywania potraw mięsnych. 

 W Wielki Piątek katolicy zobowiązani są do postu. Post ma wymiar jakościowy i ilościowy. Nie jemy zatem pokarmów mięsnych. Liczba posiłków nie powinna zaś przekraczać trzech (jeden do syta i dwa mniejsze). Obowiązek wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych dotyczy osób, które ukończyły 14 lat, natomiast obowiązek postu - osób między 18. a 60. rokiem życia. Liturgista ks. Tomasz Herc.

Wielka Sobota jest natomiast dniem tradycyjnej wstrzemięźliwości od mięsa. Kościół nie nakazuje, ale zachęca do takiej ascezy. - W naszych domach nasze babcie i mamy pewnie nam mówiły, że pokar mięsny je się po tzw. święconce. W liście apostolskim o świętowaniu  tych dni paschalnych jest zachęta, żeby zachować wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych do liturgii Wigilii Paschalnej - mówi ks. Herc.

Dodajmy, że za tydzień w piątek 26 kwietnia można wyjątkowo jeść mięso. Wypada on bowiem w Oktawie Wielkanocnej i Kościół trwa w radości ze zmartwychwstania Chrystusa.