Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Kapliczki Puszczy Kozienickiej
18 września 2024, 13:24
Pomoc dla powodzian
18 września 2024, 12:59
Jedyny taki zabytek w Polsce
17 września 2024, 15:39
Rocznica sowieckiej agresji na Polskę
17 września 2024, 14:29
Diecezja radomska pomaga powodzianom
16 września 2024, 13:48
Relikwie Krzyża Św. dla radomskiej parafii
15 września 2024, 12:31
Sukces Warsztatów Muzycznych
14 września 2024, 17:08
Kwadrans dla Pasterza (14 września 2024)
13 września 2024, 21:55
Relikwie spowiednika św. Faustyny Kowalskiej u radomskich bernardynów
13 września 2024, 11:37
Pielgrzymka chorych do Ostrej Bramy
12 września 2024, 14:56
Zajęcia z samoobrony dla seniorów!
12 września 2024, 11:13
Niezwykłe dzieło w USA kapłana z diecezji radomskiej
11 września 2024, 17:00
NAJNOWSZE
1
Rocznica śmierci o. Czumy
2
Strażacy z powiatów lipskiego i radomskiego ze ...
3
Kapliczki Puszczy Kozienickiej
4
Nowa siedziba Powiatowego Zespołu Orzekania o N...
5
Pomoc dla powodzian
6
Miasto Kazimierzowskie Przestrzenie Inspiracji ...
7
W Radomiu odbędzie się Piknik Kawaleryjski
8
Kościół radomski modlił się o dar beatyfikacji ...