RADOM
Czy jajka są zdrowe?
Zbliża się Wielkanoc i w związku z tym rośnie popyt na jajka. Czy są zdrowe?
Jajka są bogate w witaminy i minerały. Należy je spożywać przede wszystkim rano, jako pierwszy posiłek dnia.
- Powinniśmy jadać je, bo są źródłem pełnowartościowego białka, witamin oraz składników mineralnych. Są bogate w witaminę A, K, D, B12. Jeżeli chodzi o składniki mineralne, to żelazo, potas, fosfor. Są też źródłem dobrych tłuszczy, cholesterolu i kwasów omega 3 - tłumaczy Magdalena Ciesielska-Dwojak, dietetyk.
Jajka najlepiej jeść na śniadanie w formie płynnej.
Warto jednak zwaracać uwagę na jakość kupowanych jajek. Najlepsze są z oznaczeniem "0", czyli z chowu ekologicznego oraz "1", czyli z wolnego wybiegu. Dietetycy odradzają jajka z "2" - chów ściółkowy i "3" - chów klatkowy.