Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Marek, Ewangelista
Dziś jest: Czwartek, 25 kwietnia 2024

RADOM

Pucharowe kucharki z ZDZ

środa, 21 listopada 2018 12:36 / Autor: Weronika Chochoł
fot. Weronika Chochoł/Radio Plus Radom
Weronika Chochoł

Sara Jeżyna, Julia Podsiadła i Martyna Piwońska - uczennice radomskiego ZDZ pod kierunkiem Katarzyny Grabusińskiej zajęły trzecie miejsce w X Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Kuchnia Polska na Mazowszu 2018". Uczennice znalazły się w najlepszej "dwunastce" w kraju. 

Konkurs już po raz dziesiąty organizowany był przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Jego pierwszym etapem było nadesłanie zdjęcia przygotowanej przez siebie potrawy wraz z opisem receptury. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie zakąski z lina i pora oraz dania głównego, w którego skład wchodziły: udziec z indyka, dynia i czosnek. Komisja, w której skład wchodzili m.in kucharze z prestiżowych hoteli (Bristol, Sheraton) z ponad 170 nadesłanych zgłoszeń wybrała najlepszą "dwunastkę" z całej Polski. Kolejny etap odbywał się już w Warszawie. Jego uczestnicy mieli przygotować jeszcze raz potrawę ze zdjęcia - tym razem na miejscu. W konkursie sprawdzane były również umiejętności kelnerskie. 

W konkursie udział wzięły trzy uczennice. Sara Jeżyna i Martyna Piwońska z technikum gastronomicznego. Jako ciepłą zakąskę przygotowały gotowanego lina z musem z pora. Jako danie główne zaserwowały udziec z indyka faszerowany ziołami ogrodowymi na pure dyniowym z glazurowaną marchewką i burakami. Całość przyozdobiona została chipsem gruszkowym. Do konkursu przygotowywały się dwa miesiące:

W konkursie obsługi kelnerskiej udział wzięła Julia Podsiadła. Musiała wykazać się zarówno wiedzą teoretyczną jak i praktyczną. Przydała się również znajomość języków. Najtrudniejszym zadaniem było filetowanie pstrąga pod bacznym okiem jurorów:

To pierwszy taki puchar od dłuższego czasu, który stanął na półkach Technikum. - To dla nas duży sukces, bardzo dużo pracy włożyliśmy w to, żeby móc wspinać się po takie wyróżnienia - mówi Katarzyna Grabusińska - nauczyciel zawodu w Niepublicznym Technikum im. 72. Pułku Piechoty w Radomiu: 

Szkoła obok udziału w konkursach, organizuje również szkolenia i wydarzenia w całej Polsce. Dla uczniów organizowane są wyjazdy - również zagraniczne. - Pokazujemy uczniom jak wygląda praca, jakie są produkty, specyfika zawodu w innych krajach - mówi Katarzyna Grabusińska i dodaje: - Dzisiaj kucharz to bardzo opłacalny kierunek, a kucharze to bardzo dobrze wykształceni ludzie:

 Uczennice zapowiadają, że w przyszłym roku powalczą o najwyższe miejsce na podium.