RADOM
Dziś dzień marchewki
Marchewka to bardzo zdrowe warzywo, które na dobre powinno zagościć w naszej kuchni - mówi dietetyczka Katarzyna Marszałek, która była dziś gościem Radia Plus Radom. 4 kwietnia obchodzimy Dzień Marchewki. To święto ma przekonać do tego warzywa przede wszystkim najmłodszych.
Marchewka poprawia wzrok, pomaga dzieciom rosnąć, zapobiega próchnicy, wspomaga trawienie, obniża poziom złego cholesterolu, wzmacnia organizm, opóźnia starzenie się organizmu, poprawia stan skóry i paznokci. Marchewkę możemy jeść na surowo lub gotowaną. Możemy dodawać ją do surówek i sałatek, robić z niej sok i podawać na słodko. Warto włączyć ją do codziennego jadłospisu.
Posłuchaj rozmowy z Katarzyną Marszałek - dietetyczką o zaletach marchewki:
Rozmawiała Beata Okulińska.