Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJOWA POCZTA MARKA SIEROCKIEGO
Marek Sierocki
Patron dnia: św. Stefan IX, papież WIELKI PIĄTEK
Dziś jest: Piątek, 29 marca 2024

RADOM

Szpitalny talerz będzie gorący

czwartek, 07 listopada 2019 12:01 / Autor: Monika Nowakowska
foto: pixabay/kropekk/pl
Monika Nowakowska

Dla jednych zbyt małe, dla drugich bez żadnych wartości odżywczych, dla jeszcze innych podane nieestetycznie, a przede wszystkim zimne - jedzenie w polskich szpitalach, to już temat legenda. Mazowiecki Szpital Specjalistyczny na Józefowie, dzięki pieniądzom z Urzędu Marszałkowskiego, inwestuje w remont szpitalnej kuchni i obiecuje, że już niedługo pacjenci będą spożywać gorące posiłki.

Chociaż niektóre placówki mogą pochwalić się całkiem przyzwoitymi posiłkami, to niestety wyżywienie, które oferuje się większości pacjentów, to skandal. Pomijając już walory estetyczne, jedzenie, które serwuje się pacjentom, nie dostarcza żadnych wartości odżywczych, a wielkość porcji jest "głodowa". Ciężko, zdaniem wielu, przeżyć na takim prowiancie, nie wspominając już o regeneracji i powrocie do zdrowia.

- Szpital, to oczywiście nie hotel i nikt nie wymaga wykwintnych dań, ale karmienie chorych ludzi zimnymi i wątpliwej jakości produktami, to skandal - mówią oburzeni pacjenci:

Na remont i wyposażenie szpitalnej kuchni, lecznica przeznaczy ok. 800 tys. złotych. W ramach inwestycji zakupione zostaną przede wszystkim utrzymujące temperaturę specjalne wózki z podgrzewaczami - mówi wiceprezes lecznicy Krzysztof Zając:

Pieniądze przeznaczone też zostaną na zakup nowych kotłów, pieców konwekcyjnych i zmywarki. Kuchnia zyska też nową klimatyzację.

Miesięcznie w szpitalu na Józefowie wydawanych jest ok. 20 tysięcy posiłków. Ich przygotowywaniem zajmuje się zewnętrzna firma.