Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Zyta, dziewica
Dziś jest: Sobota, 27 kwietnia 2024

RADOM

Na grzyby z głową i telefonem

czwartek, 15 września 2022 13:12 / Autor: Monika Nowakowska
foto: MNowakowska/Radio Plus Radom
Monika Nowakowska

Wrzesień, to złoty czas dla grzybiarzy - i choć oczekiwanego przez nich "wysypu" jeszcze nie ma, to na radomskich targowiskach można już kupić pierwsze prawdziwki, maślaki czy kozaki. Sanepid ostrzega przed zbieraniem i spożywaniem nieznanych gatunków, a policja przed wyprawą do lasu w pojedynkę.

W lasach pojawiają się już piękne okazy borowików, kanie z dorodnymi kapeluszami czy koźlarze.  

Co roku, amatorzy borowików przeczesują lasy w poszukiwaniu dorodnych kapeluszy, które potem trafią na nasz stół. Na targowisku "Korej" przy ul. Wernera dominują przede wszystkim podgrzybki. Ceny podobne do zeszłorocznych - od 10 do 25 złotych za plastikowy pojemnik:

Wiele z ponad 200 gatunków grzybów ma jednak swoich trujących sobowtórów. By uniknąć pomyłki najlepiej skonsultować się z fachowcem lub zgłosić do Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej. Zatrucie grzybami - zwłaszcza muchomorem sromotnikowym - skutkuje niewydolnością wątroby, a w przypadku braku przeszczepu zatrucie takie może grozić nawet śmiercią.

Fachowcy podpowiadają, że najprostszą metodą na odróżnienie grzybów jadalnych i trujących jest wygląd ich spodu - mówi dyr. radomskiego Sanepidu Lucyna Wiśniewska:

- Wśród grzybów mamy dwa rodzaje: rurkowe i blaszkowe. Wśród rurkowych są grzyby jadalne lub niejadalne. Grzyby blaszkowe wszystkie są niejadalne, a wśród nich znajdują się również śmiertelnie trujące. Zbierajmy tylko grzyby rurkowe. To są te grzyby, gdzie na spodniej stronie kapelusza drobne rureczki są poukładane jedna obok drugiej. To tworzy taką gąbkę od spodu kapelusza. Te grzyby z gąbką są jadalne, które możemy zbierać, a jeżeli trafi nam się niejadalny, to on nie spowoduje nigdy śmiertelnego zatrucia. Może spowodować objawy zatrucia pokarmowego - wyjaśnia dyrektor.

Przed wyjściem na grzyby trzeba się nie tylko odpowiednio ubrać, ale także wyposażyć w łubiankę lub wiklinowy kosz:

Sezon na grzyby dopiero się rozpoczął a policja już odnotowuje przypadki zagubienia się w lesie. Idąc od grzybka do grzybka można stracić orientację. Policja apeluje, by nie wybierać się do lasu w pojedynkę. Warto mieć ciepłą odzież, wodę oraz coś do jedzenia, a jeśli zabłądzimy, nie zwlekając zadzwońmy po pomoc - mówi Joanna Kącka z łódzkiej policji:

Obecnie do obrotu dopuszczonych jest 47 gatunków grzybów. Mimo ogromnej ilości gatunków grzybów jadalnych, w Polsce zbiera się zaledwie kilkanaście. Do najbardziej znanych i najczęściej zbieranych należą: borowik szlachetny, czubajka kania, gąska zielonka, koźlarz babka, koźlarz czerwony, maślak ziarnisty, maślak zwyczajny, mleczaj rydz, pieprznik jadalny i podgrzybek brunatny.

Radomski Sanepid codziennie bezpłatnie sprawdza grzyby i wydaje atesty w godzinach od 7:30 do 14.30.