Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Stefan IX, papież WIELKI PIĄTEK
Dziś jest: Piątek, 29 marca 2024

Mazowsze

Kongres Sieci Dziedzictwa Kulinarnego w Domaniowie

czwartek, 10 października 2019 12:25 / Autor: Radosław Mizera
Radosław Mizera

100 gospodarstw rolnych, zakładów przetwórstwa żywności, sklepów i restauracji należy do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze, które oferują wysokiej klasy produkty i dania.

 

Dzisiaj odbył się Kongres Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Miejscem wydarzenia był w Pałac Domaniowski w powiecie przysuskim. Kazimierz Porębski, zastępca dyrektora Departamentu Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Mazowieckiego Urzędu Marszałkowskiego:

Gospodarzem kongresu był Cezary Nowek, prezes Lokalnej Grupy Działania "Razem dla Radomki". Przekonuje, że Polacy coraz bardziej zaczynają się interesować tradycyjną żywnością:

W kongresie zaprezentowali się członkowie Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze z całego województwa, jak również lokalni producenci. Wśród nich Łukasz Murawski, który prowadzi "Pasiekę Murawskich":

Monika Bankiewicz zajmuje się produkcją soku "Smaczek z Doliny Radomki":

Tomasz Falczewski produkuje konfitury i soki z borówki amerykańskiej:

Sieć Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze jest członkiem ogólnoeuropejskiej sieci w której znajdziemy tradycyjne przetwory, lokalne produkty oraz unikalne dla danego regionu dania. Skupia w swoich szeregach producentów zdrowej i regionalnej żywności.

Idea Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego powstała w szwedzkiej Skanii i na duńskiej wyspie Bornholm w 1995 roku.