Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Agnieszka Morawska
Patron dnia: św. Marek, Ewangelista
Dziś jest: Czwartek, 25 kwietnia 2024

Radomskie

Rolnicy z Potworowa podziękowali Bogu za tegoroczne uprawy papryki

niedziela, 01 sierpnia 2021 14:01 / Autor: Radosław Mizera
Radosław Mizera

1 sierpnia została odprawiona Msza święta w intencji rolników i plantatorów papryki w kościele św. Doroty w Potworowie, w powiecie przysuskim.

Marek Klimek, wójt gminy Potworów powiedział, że Dzień Papryki inauguruje czas paprykowych żniw. - Od samego początku tych żniw, musimy się zmagać z niskimi cenami papryki na skupach. Jak to jest, że w niektórych sklepach cena za kilograma papryki to ok. 14 zł, a w skupie 3 zł. To nie wynik działalności rolników. Oni są ofiarami tego systemu. Dlatego apeluję do polskiego rządu o podjęcie stosownych decyzji – powiedział wójt Marek Klimek:

Irena i Sylwester Klimek z miejscowości Rdzów prowadzą gospodarstwo rolne. Uprawiają paprykę w 13 tunelach. - To ciężki rok, nie tylko z powodu niskich cen w skupach, ale i pogody – powiedzieli hodowcy papryki. Podobnego zdania są również Monika i Mirosław Stańczykowscy oraz  Dorota i Artur Kędzierscy:

Witając wiernych proboszcz parafii św. Doroty w Potworowie ks. Jan Gruszka powiedział, że sierpień jest czasem świąt maryjnych, rocznic narodowych oraz czasem, kiedy rolnicy z gminy świętują Dzień Papryki:

Homilię wygłosił ks. dr Grzegorz Opiela, wikariusz parafii św. Łukasza w Radomiu: - Wielu z was doskonale wie, co znaczy ciężka praca. Wielu z was ma silnie spracowane dłonie, szczególnie ci, którzy w tunelu foliowym, przy 30-stopniowym upale, starają się, by uprawa papryki była jak największa – mówił ks. Grzegorz Opiela:

Gmina Potworów jest jedną z gmin w okolicy, które wchodzą w skład tzw. największego zagłębia paprykowego w Europie Środkowo–Wschodniej. Szacuje się, że obecnie z regionu obejmującego m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów, Stara Błotnica, Rusinów i Wyśmierzyce pochodzi ok. 90% krajowej produkcji tego warzywa.