#Popołudnie Plus
Sezon na smaczne lody czas zacząć
Rozpoczęła się wiosna, robi się coraz cieplej i często już na ulicy widzimy tych, którzy rozpoczęli sezon na smakowanie swoich ulubionych lodów. A co roku 24 marca obchodzony jest Europejski Dzień Lodów Rzemieślniczych i dlatego o lodach rozmawialiśmy z gościem #PopoludniaPlus.
Lodami rzemieślniczymi nazywamy potocznie lody własnej produkcji. Bardzo często stawiamy je w opozycji do lodów przemysłowych, a więc lodów wytwarzanych przez koncerny na masową skale. Niektóre z tych rzemieślniczych lodziarni mają rodzinną tradycję, przekazywaną z pokolenia na pokolenie, często istnieją wiele lat. Często takie lody sprzedawane są pod własną marką lub nazwiskiem. Mają też swoje receptury, według których wytwarzane są lody.
I o takiej rodzinnej lodziarni która nieprzerwanie działa od 60 lat w Iłży opowiedział nam właściciel Janusz Nowak, z którym rozmawiali Magda Gliszczyńska i Wojtek Sałek: