#Popołudnie Plus
Porozmawiajmy o ulubionych słodkościach
Każdy ma swoje upodobania, jeśli chodzi o słodkie smakołyki. Jedni lubią sernik a inni szarlotkę. Jedni lubią gorzką czekoladę a inny cukierki o smaku ... Ile osób, tyle upodobań. I o tym rozmawialiśmy w programie #PopoludniePlus.
Najwięcej czekolady produkuje się w Stanach Zjednoczonych. Ale rekordzistami w jedzeniu czekolady są Szwajcarzy - każdy zjada prawie 8 kilogramów rocznie.
A z kolei marcepan, czyli połączenie cukru, miodu i mąki migdałowej ma niezwykłe działanie zdrowotne, bo migdały bogate są w witaminę B12.
Natomiast największy domek z piernika został zbudowany kilka lat temu w Teksasie. Gdy go zmierzonp miał ponad 700 metrów kwadratowych.
Jak powstają różna słodkie przysmaki, o tym z Marcinem Zajączkowskim z działu promocji hipermarketu E'Leclerc rozmawiali Magda Gliszczyńska i Wojtek Sałek: