REGION
Kto zdobędzie Laur Marszałka?
Do tej pory nagrodzono już ponad 100 producentów z Mazowsza. W ubiegłym roku Laur Marszałka zdobyły m.in. takie wyroby jak: staropolski sernik świąteczny, pasztet warzywny, miód wielokwiatowy „Wesoła Pszczółka”, a także boczek rolowany czy ser królewski wędzony.
Do udziału w konkursie zachęca Adam Struzik – Marszałek Województwa Mazowieckiego, który podkreśla, jak ważny jest rozwój lokalnej produkcji:
Konkurs organizowany jest zarówno dla producentów indywidualnych (produkujących żywność wyłącznie na potrzeby własne), jak i przedsiębiorców (prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą). W obu grupach jest do wyboru aż osiem kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe, a także zamieszczenia na swoich wyrobach logo konkursu.
Aby wziąć udział w konkursie wystarczy wypełnić formularz dostępny na stronie Sekretariatu Regionalnego KSOW Województwa Mazowieckiego i przesłać go na adres Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie. Zgłoszenia przyjmowane są do końca lutego.