Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: bł. Maria od Pana Jezusa Dobrego Pasterza, dziewica
Dziś jest: Poniedziałek, 25 listopada 2024

REGION

Radom: catering dietetyczny dla osób z chorobami endokrynologicznymi – sprawdź dostępne opcje

poniedziałek, 01 lipca 2024 12:48 / Autor: Reklama
Radom: catering dietetyczny dla osób z chorobami endokrynologicznymi – sprawdź dostępne opcje
fot. freepik.com
Reklama

(artykuł sponsorowany)

Właściwie skomponowana dieta poprawia jakość życia, a także wspiera leczenie różnych chorób, również endokrynologicznych. Osoby zmagające się z zaburzeniami pracy tarczycy muszą szczególnie zadbać o odpowiednio zbilansowane posiłki. Pomoże w tym catering dietetyczny zapewniający wszystko, co potrzebne do prawidłowego funkcjonowania tarczycy.

Dieta przy chorobach endokrynologicznych – co jeść?

Wśród najczęściej występujących chorób endokrynologicznych wymienia się choroby tarczycy – z zaburzeniami jej działania zmaga się aż 22% społeczeństwa. Przeważa niedoczynność tarczycy lub niedoczynność tarczycy połączona z chorobą Hashimoto. To zaburzenie autoimmunologiczne, które powstaje w wyniku produkcji przez układ odpornościowy przeciwciał niszczących gruczoł tarczycowy. Krótko mówiąc, organizm zaczyna postrzegać tarczycę jako coś złego i ją atakuje.

Kluczowe jest więc spożywanie pokarmów, które wspierają funkcjonowanie tarczycy i poprawiają ogólny stan zdrowia. Zaleca się wzbogacenie diety o produkty bogate w selen – bardzo ważny pierwiastek uczestniczący w przemianie tyroksyny do trijodotyroniny (T3). W sytuacji jego niedostatecznej ilości w organizmie dochodzi do spadku T3 oraz uszkodzenia tarczycy. Selen znajduje się w rybach, orzechach brazylijskich, skorupiakach i mięsie.

Istotne jest również dostarczenie organizmowi odpowiedniej ilości jodu i żelaza. Jod to pierwiastek niezbędny do produkcji hormonów tarczycy, z kolei żelazo bierze udział w przemianie tyreoglobuliny do tyroksyny i T3. Zbyt niski jego poziom skutkuje obniżeniem stężenia T3 oraz wzrostem TSH. Co więc jeść? Czerwone mięso, pestki dyni, mak, sezam, żółtka jaj, pistacje, nasiona lnu. Dobrymi źródłami jodu są ryby, jajka i mleko.

Odchudzanie przy chorobach tarczycy

Niedoczynność tarczycy wiąże się z zaburzeniami gospodarki hormonalnej – wysoki poziom TSH może zwalniać metabolizm, zmniejsza również dzienne zapotrzebowanie organizmu na energię. Dostarczanie takiej samej ilości kalorii co wcześniej powoduje w tej sytuacji dodatni bilans kaloryczny. Efekt? Wzrost masy ciała. Dodatkowo tyciu sprzyja nieprawidłowy poziom FT4.

Pierwszym krokiem do osiągnięcia prawidłowej masy ciała przy chorobach tarczycy jest rozpoczęcie farmakoterapii zgodnie z zaleceniami lekarza. Warto nie tylko regularnie stosować przepisane przez specjalistę leki, lecz także dbać o odpowiednią dietę, z ujemnym bilansem energetycznym. W praktyce oznacza to, że jadłospis zawiera mniej kilokalorii, niż potrzebuje organizm do utrzymania aktualnej masy ciała.

Najtańszy catering dietetyczny w Radomiu dla chorej tarczycy

Rozwiązaniem, które od kilku lat cieszy się dużą popularnością, jest zamówienie diety z cateringu dietetycznego. To gwarancja, że otrzymane posiłki są dobrze zbilansowane i dostarczają wszystkich składników, których organizm potrzebuje. Co więcej, na polskim rynku jest coraz więcej cateringów dietetycznych, które mają ofertę dla osób z chorobami tarczycy. Dietę pudełkową w Radomiu można zamówić na WygodnaDieta.pl.

Jaką dietę wybrać? Najlepiej się sprawdza catering dietetyczny z wyborem posiłków – można skomponować jadłospis z aż 25 dań dziennie i w ten sposób cieszyć się zdrowymi posiłkami o wybranej kaloryczności. W końcu liczą się nie tylko kalorie i makroskładniki diety, ale również odpowiednie smak, wygląd i zapach!

Korzystanie z diety pudełkowej pozwala zaoszczędzić wiele godzin tygodniowo, które zwykle należałoby poświęcić na zakupy i gotowanie. Trzeba jedynie podgrzewać catering dietetyczny. Jak? Z reguły wystarcza mikrofala lub patelnia. Kilka minut i ciepły posiłek gotowy!

(artykuł sponsorowany)