Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Leon IX, papież
Dziś jest: Piątek, 19 kwietnia 2024

REGION

Poznaliśmy laureatów Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej

piątek, 09 sierpnia 2019 15:22 / Autor: Radosław Mizera
Radosław Mizera

Wiedzą oni nie tylko jak zrobić dobre zdjęcia, ale także jak przekonać nas do zjedzenia prezentowanych na nim smakołyków. Kreatywnych pomysłów, apetycznych ujęć i smakowitego kadru w tej edycji konkursu z pewnością nie brakowało. Pierwsze miejsca w poszczególnych kategoriach zajęły Agnieszka Bauman, Marta Bukowska i Marianna Sobieraj.

Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza.

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:

1. „Z Listy Produktów Tradycyjnych” –  w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.

2. Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną  interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.

Laureatami II edycji Konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:

Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”

miejsce:Agnieszka Bauman

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne

miejsce:Anna Poławska

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne

miejsce:Michał Cholewiński

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym

Wyróżnienia:

Hanna KowalskaPodkategoria: Produkty mięsne

Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała

Marta GarwołaPodkategoria: Oleje i tłuszcze

Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone

Lena DymczykPodkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem

Julia RogulskaPodkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pierogi

Monika LutkiewiczPodkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka

Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”

Podkategoria: Warzywa i owoce:

miejsce:Marta Bukowska

Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek

miejsce:Monika Lutkiewicz

Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu

miejsce:Michał Cholewiński

Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

miejsce:Marianna Sobieraj

Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi

miejsce:Katarzyna Prosińska

Nazwa potrawy/produktu: Rejbak

miejsce:Anna Poławska

Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie