Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
POPOŁUDNIE PLUS RADOM
Wojtek Sałek
Patron dnia: św. Leon IX, papież
Dziś jest: Piątek, 19 kwietnia 2024

KULTURA

Festiwal Ziemniaka

poniedziałek, 16 września 2019 10:12 / Autor: Elżbieta Warchoł
za: pixabay
Elżbieta Warchoł

6 października w Muzeum Wsi Radomskiej odbędzie się Festiwal Ziemniaka

Festiwal Ziemniaka odbywa się co roku na terenie Muzeum Wsi Radomskiej. Głównym motywem festiwalu jest zaprezentowanie jak dawniej wyglądały nie tylko prace polowe, ale też przetwórstwo, codzienne zwyczaje, obrzędy związane z wykopkami oraz codzienne życie wsi regionu radomskiego. Podczas wydarzenia zaprezentują się zespoły obrzędowe, rękodzielnicy, koła gospodyń, a rolnicy pokażą pracę przy użyciu dawnych maszyn rolniczych z zasobów Muzeum.Zapraszamy również na występy kapel ludowych oraz potańcówkę na deskach. Koła gospodyń przygotują mnóstwo tradycyjnych potraw, jak pierogi, porka, pazibroda, babka ziemniaczana. W trakcie imprezy w godzinach rozstrzygnięcie konkursu ,,Potrawa regionalna z ziemniaków”. Celem organizowanego przez muzeum konkursu jest ukazanie tradycji kulinarnych regionu radomskiego, budowanie tożsamości kulturowej w oparciu o ciągłość tradycji przekazywaną z pokolenia na pokolenie, wymiana doświadczeń kulinarnych pomiędzy Uczestnikami Konkursu. W Konkursie mogą wziąć udział: Koła Gospodyń Wiejskich, zespoły folklorystyczne oraz stowarzyszenia. Uczestnicy Konkursu powinni mieszkać na terenie regionu radomskiego. Przewodniczącym Komisji Konkursowej będzie pan Karol Okrasa, kucharz i dziennikarz kulinarny, gospodarz popularnych programów telewizyjnych.

Plan festiwalu:

SCENA „POD DĘBEM” godz. 12:00 – 19:00

POTAŃCÓWKA PRZY MUZYCE KAPEL WIEJSKICH:

Kapeli Tomasza Stachury z Długiego oraz Kapeli Pańczaków i Adama TarnowskiegoKapela Tomasza Stachury Kapela Pańczaków i Adama Tarnowskiego 

ZAGRODA Z JASTRZĘBI godz. 13:30 – 14:30

– KONKURS „POTRAWA REGIONALNA Z ZIEMNIAKÓW” od godz. 13.30Oceny potraw konkursowych dokona Komisja Konkursowa, której przewodniczącym będzie Karol Okrasa, znany polski kucharz, autor i prezenter telewizyjnych programów o tematyce kulinarnej.

– POKAZ KULINARNY KAROLA OKRASY godz. 15:30 – 17:00 

ZAGRODA Z CHOMENTOWA godz. 12:00 – 18:00

– POKAZ RZEŹBIENIA W DREWNIE W WYKONANIU TWÓRCY LUDOWEGO Jacka Pożyczki

 ZAGRODA Z ALOJZOWA  godz. 12:00 – 18:00

– WYSTAWA MASZYN I NARZĘDZI ROLNICZYCH DO CZYSZCZENIA NASION ZBÓŻ 

– WARSZTATY Z UŻYCIEM MASZYN I URZĄDZEŃ RĘCZNYCH DO MŁOCKI I CZYSZCZENIA ZIARNA

 MŁYN Z ZAJĄCZKOWA  godz. 12:00 – 18:00

– POKAZ PRACY URZĄDZEŃ TECHNOLOGICZNYCH ZNAJDUJĄCYCH SIĘ W MŁYNIE

Pokazy odbędą się o godz.: 13:00, 15:00 i 17:00.

– POKAZ CIESIELSKI

– PLENER MALARSKI

MUZEALNE POLA godz. 12:00 – 18:00

– PIECZENIE ZIEMNIAKÓW W POPIELE

– POKAZ BRONOWANIA Pole od strony zagrody z Chomentowa

– POKAZ ORKI Pole od strony kuźni z Trębowca

– POKAZ KOPANIA ZIEMNIAKÓW Pole od strony zagrody z Alojzowa 

ZAGRODA Z SOLCA godz. 12:00 – 18:00– POKAZ OBRÓBKI KASZY W TATARCZAKU

KUŹNIA Z TRĘBOWCA godz. 12:00 – 18:00– POKAZ PRACY WIKLINIARZA W WYKONANIU MARIANA KOSTKA

 ZAGRODA Z BARTODZIEJ godz. 12:00 – 18:00– WARSZTATY RZEŹBIENIA DLA DZIECI PROWADZONE PRZEZ RZEŹBIARZA ADAMA SOBIENIA

Ponadto: – Prezentacja lokomibili ze zbiorów Muzeum Rolnictwa im. ks. Krzysztofa Kluka w Ciechanowcu, – KIERMASZ TWÓRCZOŚCI LUDOWEJ I RĘKODZIEŁA