Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: bł. Joanna Maria de Maille, wdowa WIELKI CZWARTEK
Dziś jest: Czwartek, 28 marca 2024
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 212.

RADOM

Sanepid ostrzega przed trującymi grzybami

środa, 17 sierpnia 2016 20:34 / Autor:
fot. Z. Sokal/flickr.com

Pogoda może nie jest najlepsza dla plażowiczów, ale za to dla grzybiarzy to istny raj. W lasach zaroiło się od grzybów, ale nie każdy potrafi odróżniać gatunki jadalne od śmiertelnie trujących.

Powiatowa Stacja Epidemiologiczna w Radomiu 1 września uruchamia wystawę dotyczącą grzybów i sposobach ich właściwego zbierania. „Poznaj grzyby – unikniesz zatrucia” – wystawa będzie dostępna jedynie przez osiem dni, ale wstęp będzie bezpłatny. Na wystawie zaprezentowane będą modele grzybów oraz prezentowane środowisko, w których rosną. Celem wystawy jest upowszechnienie wiedzy na temat bezpiecznego grzybobrania – informuje Sanepid przy ul. Okulickiego w Radomiu.

Grzyby jadalne w większości mają gąbczasty spód kapelusza – oznacza to, że na pewno nie są śmiertelnie trujące, ale zjedzenie niektórych gatunków może spowodować dolegliwości gastryczne. Z kolei grzyby z blaszkowatym kapeluszem w przeważającej większości są trujące dla człowieka a ich zbieranie należy dobrze przemyśleć – powiedziała szefowa radomskiego sanepidu, dr Lucyna Wiśniewska.

Najczęściej popełnianym błędem podczas zbierania popularnej kani jest wzięcie za nią śmiertelnie trującego muchomora sromotnikowego. Jego zjedzenie może bardzo szybko doprowadzić do śmierci z powodu uszkodzenia narządów wewnętrznych człowieka, jak np. wątroby. Jakie objawy świadczą o możliwym zatruciu grzybami? Tłumaczy dr Lucyna Wiśniewska:

Każdorazowo, po grzybobraniu warto skorzystać z nieodpłatnej porady specjalistów w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, którzy mogą także wydać certyfikat potwierdzający, że grzyby przeznaczone do sprzedaży są jadalne i nieszkodliwe.