Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJOWA POCZTA MARKA SIEROCKIEGO
Marek Sierocki
Patron dnia: bł. Joanna Maria de Maille, wdowa
Dziś jest: Czwartek, 28 marca 2024

RADOM

Leki z pasieki

środa, 14 marca 2018 08:08 / Autor: Jakub Szczechowski
fot. Radio Plus Radom
Jakub Szczechowski

Łyżka miodu dziennie może być antidotum na nasilające się obecnie zachorowania na grypę, czy też zwykłe przeziębienia. W miodach są enzymy grzybo- i bakteriobójcze, witamina A, C oraz z grupy B.  To naturalne uderzenie w czającą się chorobę.

Miody powinno spożywać się przez cały rok ze względu na właściwości uodparniające. - Najlepszą opcją jest rozpuszczanie łyżki miodu w wodzie i picie go z wodą. Jeszcze lepiej jak ten rozpuszczony miód troszeczkę postoi. Wtedy wzrastają jego właściwowści antybiotyczne, odkażające. Jeżeli spożywamy miód systematycznie, jesteśmy w stanie ustrzec się przed chorobami. Przy chorobach typu zapalenia gardła bardzo dobry jest miód gryczany ze względi na to, że ma największe właściwości antybiotyczne - radzi Łukasz Murawski, pszczelarz z Woli Wacławowskiej. 

Miód nakładamy drewnianą łyżką. To nie jest konieczne i nie ma znaczenia - mówi Łukasz Murawski.

Bardzo ważne natomiast, aby nasz miód krystalizował się. 

Wielu konsumentów woli miód płynny, ale warto podkreślić, że miód skrystalizowany zachowuje wszystkie właściwości. Ostrzeżeniem powinno być dla nas, kiedy widzimy pływające kryształki. Może to być efekt przegrzania miodu.