Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Agnieszka Morawska
Patron dnia: bł. Joanna Maria de Maille, wdowa
Dziś jest: Czwartek, 28 marca 2024

RADOM

Sezon na kurki w pełni!

środa, 21 lipca 2021 14:19 / Autor: Magdalena Król
fot. wikipedia.org
Magdalena Król

Wybierając się na spacer do lasu możemy natrafić na jagody, ale również i kurki. Jak szybko łatwo i szybko je oczyścić? A jakie potrawy można z nich przygotować?

Kurki rosną w okresie od czerwca do listopada, w iglastych oraz liściastych lasach i mają charakterystyczny wygląd. Owocnik ma żółtą barwę, przechodzącą od bladożółtej po rdzawożółtą. Zanim zjemy kurki trzeba je oczyścić. A jak to zrobić? Podpowiada Tomasz Skobel, kucharz w restauracji Teatralna oraz trener kulinarny w radomskiej akademii Cook'n'Talk:

Kurki można przygotować na wiele sposobów mówi Tomasz Skobel:

Warto pamiętać, że kurki należą do produktów ciężkostrawnych i długo zalegają w przewodzie pokarmowym, dlatego nie powinny być konsumowane przez dzieci, osoby starsze oraz z problemami gastrycznymi.