Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
POPOŁUDNIE PLUS RADOM
Wojtek Sałek
Patron dnia: św. Leon IX, papież
Dziś jest: Piątek, 19 kwietnia 2024

RADOM

Lato to czas przetworów

wtorek, 03 sierpnia 2021 10:40 / Autor: Magdalena Król
fot. jarmoluk/pixabay.com
Magdalena Król

Lato to idealny czas na zamknięcie w słoikach ulubionych smaków. To czas robienie kompotów, marmolady, dżemów oraz kiszenia warzyw i owoców.

Letni sezon to też najlepsza okazja, żeby zatrzymać pełnię smaków ulubionych produktów na dłużej. Domowe dżemy, konfitury czy powidła nie mają sobie równych, ponieważ nie zawierają sztucznych konserwantów. A co najważniejsze można je przygotować, tak jak lubimy! Na przetwory najlepiej wykorzystać świeże i nieuszkodzone owoce, ponieważ produkty z wadami i nieświeże mogą sprawić, że przetwory szybko przestaną być przydatne do spożycia. Oczywiście wcześniej trzeba przygotować odpowiednią ilość słoików, nakrętek i naklejek.

Każdy ma swój sposób na dżemy mówi Tomasz Skobel, kucharz w restauracji Teatralna oraz trener kulinarny w radomskiej akademii Cook'n'Talk:

Wiele osób również oprócz słodkich przetworów robi także te słone. Mowa tu o kiszeniu np. ogórków, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do kanapek albo obiadów, szczególnie w okresie zimowym. Ale oprócz warzyw można kisić także owoce mówi kucharz Tomasz Skobel:

Dzięki temu, że smaki lata zostaną zamknięte w słoikach, będzie można nimi cieszyć się również jesienią i zimą, dodatkowo dostarczymy w tym czasie organizmowi dodatkowych witamin.