Na antenie: W rytmie Radomia i regionu
Magda Gliszczyńska, Wojtek Sałek
Patron dnia: 26 kwietnia - Najświętsza Maryja Panna, Matka Dobrej Rady
Radio Plus Radom /RADOM/Królowała zupa!

Wiadomości z Radomia

Królowała zupa!

26 marzec 2019 / Tekst

Od tradycyjnego krupniku i zalewajki, przez zupę z selera naciowego po  a'la żółwiową, słowem - do wyboru, do koloru. W Zespole Szkół Gastronomicznych i Hotelarskich odbył się Festiwal Zupy - sztandarowa impreza szkoły.

Królowała zupa!
fot. Weronika Chochoł/Radio Plus Radom

7 rywalizujących ekip, blisko 1000 wydanych porcji zup i mnóstwo składników. - tak w liczbach opisać można XI Festiwal Zupy, który odbył się w radomskim "Gastronomiku". W tym roku nie było motywu przewodniego konkursu - dla organizatorów ważne było, aby przygotowana zupa była "tania". Dodatkowo zmieniła się formuła głosowania na najlepsze danie. W tym roku jurorem mógł zostać każdy - wystarczyło spróbować zupy, a później w głosowaniu internetowym oddać swój głos na najlepszą z nich. W internetowym głosowaniu najwięcej głosów zdobyła zupa "Pięć minut w Meksyku", drugie miejsce zajęła "Zalewajka-Radomianka". Jak mówi Robert Urbański, jeden z autorów zupy, jej sekret tkwi i bogatej historii królewskich stołów:

Na trzecim miejscu uplasowała się "Rajska karotka". Monika Gralec z drużyny przygotowującej zupę podkreśla, że to smaczne, ale również zdrowe danie: 

Nagrodę ufundowała również firma AASPEN-wyposażenie gastronomii. Właściciel wyróżnił zupę "Natka i Wkładka", którą przygotowali Cezary Kędzierski i Jakub Senator wraz z wychowawcą Moniką Wasik. Laureaci zaproponowali zupę z selera naciowego z chilli, skórką z cytryny, ananasem i prażonym słonecznikiem: 

Zupa to danie często deprecjonowane - zupełnie niesłusznie - zauważa Mariusz Szymański - nauczyciel w Zespole Szkół Spożywczych i Hotelarskich w Radomiu: 

 

Festiwal Zupy to prawdziwa uczta dla podniebienia: 

 

Jednak wydarzenie to nie tylko święto pierwszego dania, ale również dzień otwarty szkoły, który rokrocznie cieszy się ogromną popularnością - zauważa dyrektor "Gastronomika"  - Radosław Starczewski:

 

Dlatego podczas wydarzenia prezentowali się zarówno pracodawcy, jak i uczniowie szkoły. Wśród nich uczniowie klasy "kucharz-cukiernik": 

 

Do Festiwalu zgłoszonych zostało siedem zup: "Zalewajka – Radomianka", Krupnik", "Natka i wkładka", "Rajska karotka", "Cebulowy przysmak Janusza", "Zupa a'la żółwiowa", "Pięć minut w Meksyku" oraz "Zupa grochowa". Patronat medialny nad wydarzeniem sprawowało Radio Plus Radom. Na stronie internetowej szkoły znaleźć można przepisy na poszczególne zupy. 

Joomla SEF URLs by Artio

ARTYSTA TYGODNIA

Fields of Gold

SEDNO SPRAWY

sedno sprawy 1

REKLAMA

Anna Kwiecień

SZKOŁA TWOICH MARZEŃ

7 DNI NA MAZOWSZU

TWEETY FRANCISZKA

POLECAMY

GRAMY Z CZARNYMI RADOM


 Drużyna M pkt
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 24 62
ONICO Warszawa 24 57
Jastrzębski Węgiel 24 50
Aluron Virtu Warta Zawiercie 24 43
Cerrad Czarni Radom 24 42
PGE Skra Bełchatów 24 38
Asseco Resovia Rzeszów 24 35
GKS Katowice 24 32
Indykpol AZS Olsztyn 24 30
Trefl Gdańsk 24 28
Chemik Bydgoszcz 24 22
Cuprum Lubin 24 20
MKS Będzin 24 9
Stocznia Szczecin 0 0

POLECAMY

230x190 4