Na antenie: W rytmie Radomia i regionu
Magda Gliszczyńska, Wojtek Sałek
Patron dnia: 24 kwietnia - św. Jerzy, męczennik
Radio Plus Radom /RADOM/Pucharowe kucharki z ZDZ

Wiadomości z Radomia

Pucharowe kucharki z ZDZ

21 listopad 2018 / Tekst

Sara Jeżyna, Julia Podsiadła i Martyna Piwońska - uczennice radomskiego ZDZ pod kierunkiem Katarzyny Grabusińskiej zajęły trzecie miejsce w X Ogólnopolskim Konkursie Kulinarnym "Kuchnia Polska na Mazowszu 2018". Uczennice znalazły się w najlepszej "dwunastce" w kraju. 

Pucharowe kucharki z ZDZ
fot. Weronika Chochoł/Radio Plus Radom

Konkurs już po raz dziesiąty organizowany był przez Zespół Szkół Spożywczo-Gastronomicznych w Warszawie. Jego pierwszym etapem było nadesłanie zdjęcia przygotowanej przez siebie potrawy wraz z opisem receptury. Uczestnicy mieli za zadanie przygotowanie zakąski z lina i pora oraz dania głównego, w którego skład wchodziły: udziec z indyka, dynia i czosnek. Komisja, w której skład wchodzili m.in kucharze z prestiżowych hoteli (Bristol, Sheraton) z ponad 170 nadesłanych zgłoszeń wybrała najlepszą "dwunastkę" z całej Polski. Kolejny etap odbywał się już w Warszawie. Jego uczestnicy mieli przygotować jeszcze raz potrawę ze zdjęcia - tym razem na miejscu. W konkursie sprawdzane były również umiejętności kelnerskie. 

W konkursie udział wzięły trzy uczennice. Sara Jeżyna i Martyna Piwońska z technikum gastronomicznego. Jako ciepłą zakąskę przygotowały gotowanego lina z musem z pora. Jako danie główne zaserwowały udziec z indyka faszerowany ziołami ogrodowymi na pure dyniowym z glazurowaną marchewką i burakami. Całość przyozdobiona została chipsem gruszkowym. Do konkursu przygotowywały się dwa miesiące:

W konkursie obsługi kelnerskiej udział wzięła Julia Podsiadła. Musiała wykazać się zarówno wiedzą teoretyczną jak i praktyczną. Przydała się również znajomość języków. Najtrudniejszym zadaniem było filetowanie pstrąga pod bacznym okiem jurorów:

To pierwszy taki puchar od dłuższego czasu, który stanął na półkach Technikum. - To dla nas duży sukces, bardzo dużo pracy włożyliśmy w to, żeby móc wspinać się po takie wyróżnienia - mówi Katarzyna Grabusińska - nauczyciel zawodu w Niepublicznym Technikum im. 72. Pułku Piechoty w Radomiu: 

Szkoła obok udziału w konkursach, organizuje również szkolenia i wydarzenia w całej Polsce. Dla uczniów organizowane są wyjazdy - również zagraniczne. - Pokazujemy uczniom jak wygląda praca, jakie są produkty, specyfika zawodu w innych krajach - mówi Katarzyna Grabusińska i dodaje: - Dzisiaj kucharz to bardzo opłacalny kierunek, a kucharze to bardzo dobrze wykształceni ludzie:

 Uczennice zapowiadają, że w przyszłym roku powalczą o najwyższe miejsce na podium. 

Joomla SEF URLs by Artio

ARTYSTA TYGODNIA

Fields of Gold

SEDNO SPRAWY

sedno sprawy 1

REKLAMA

Anna Kwiecień

SZKOŁA TWOICH MARZEŃ

7 DNI NA MAZOWSZU

TWEETY FRANCISZKA

POLECAMY

GRAMY Z CZARNYMI RADOM


 Drużyna M pkt
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 24 62
ONICO Warszawa 24 57
Jastrzębski Węgiel 24 50
Aluron Virtu Warta Zawiercie 24 43
Cerrad Czarni Radom 24 42
PGE Skra Bełchatów 24 38
Asseco Resovia Rzeszów 24 35
GKS Katowice 24 32
Indykpol AZS Olsztyn 24 30
Trefl Gdańsk 24 28
Chemik Bydgoszcz 24 22
Cuprum Lubin 24 20
MKS Będzin 24 9
Stocznia Szczecin 0 0

POLECAMY

230x190 4