Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: św. Marek, Ewangelista
Dziś jest: Czwartek, 25 kwietnia 2024

REGION

Dzień Pszczół na Mazowszu

wtorek, 04 sierpnia 2015 19:09 / Autor: Elżbieta Warchoł
Elżbieta Warchoł
8 sierpnia obchodzony będzie Dzień Pszczół.
Często nie zdajemy sobie sprawy, jak wiele produktów zawdzięczamy pszczołowatym. 40% mieszkańców województwa mazowieckiego na co dzień nosi dżinsy, ale aż 81% nie wie, że powstają one dzięki zapylaniu bawełny przez te pożyteczne owady. 8 sierpnia obchodzony będzie Wielki Dzień Pszczół w wybranych placówkach przyrodniczych z Mazowsza. Organizatorem akcji są Zakłady Tłuszczowe „Kruszwica” S.A., a partnerem strategicznym – Fundacja Nasza Ziemia. 8 sierpnia 2015r. w ponad 50 placówkach przyrodniczych na terenie całej Polski już po raz trzeci odbędzie się Wielki Dzień Pszczół. Tego dnia będzie można dowiedzieć się więcej na temat pszczołowatych oraz tego, co na co dzień możemy robić, aby je chronić. W województwie mazowieckim Wielki Dzień Pszczół świętują placówki:
  • Muzeum Pałacu Króla Jana III w Wilanowie w Warszawie
  • Nadleśnictwo Marcule,
  • Kozienicki Park Krajobrazowy (5.08 oraz 7.08)
Na zwiedzających czeka szereg atrakcji– edukacyjne gry o Zasadach Przyjaciół Pszczół, quizy, warsztaty z sadzenia roślin i budowania domków dla pszczół dziko żyjących czy spotkanie z pszczelarzem. Chętni, którzy chcą poznać fascynujący świat pszczołowatych, na hasło „Wielki Dzień Pszczół” wejdą bezpłatnie do większości placówek organizujących święto. Lista placówek zaangażowanych w Wielki Dzień Pszczół dostępna jest na stronie www.pomagamypszczolom.pl. Honorowy Patronat  objęli: Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Ośrodek Rozwoju Edukacji, kilkanaście kuratoriów oświaty oraz urzędów wojewódzkich i marszałkowskich. 
Mieszkańcy województwa mazowieckiego kojarzą te pożyteczne owady przede wszystkim z miodem (99%) i plastrami wosku (96%). Kłopoty zaczynają się, gdy mamy wymienić pozostałe efekty ciężkiej pracy zapylaczy. Tylko 26% mieszkańców Mazowsza ma świadomość, że kawa to produkt, który powstaje dzięki zapylaniu przez pszczołowate krzewów kawowca, mimo że aż 79% spośród ankietowanych z województwa mazowieckiego pije ją przynajmniej raz dziennie. Aż 96% badanych z regionu nie wyobraża sobie wykreślenia z codziennej diety świeżych warzyw i owoców, a gdyby nie pszczołowate nie mielibyśmy aż 90% świeżych owoców ani 4 000 odmian warzyw. 74% mieszkańców Mazowsza wie, że olej rzepakowy powstaje dzięki zapylaniu kwiatów rzepaku. Praca pszczołowatych to nie tylko żywność. 45% mieszkańców woj. mazowieckiego słyszało nazwę propolis pszczeli, ale nie do końca wie, co kryje się pod tym pojęciem. Ta lepka substancja żywiczna zbierana przez pszczoły z pączków, drzew i krzewów ma właściwości lecznicze i wykorzystywana jest w medycynie od wieków. Propolis ma korzystne działanie na układ oddechowy – 75% mieszkańców regionu wskazuje go jako sposób na leczenie grypy i przeziębienia, 77% wie, że jest on stosowany do produkcji kosmetyków. Jednocześnie zaledwie 20% z respondentów z regionu wie, że propolis stosuje się np. w leczeniu nowotworów. Co jeszcze uzyskujemy dzięki pracy pszczołowatych? Ankietowani wskazują produkty z woskiem pszczelim - ponad ¾ (78%) wskazuje świece, a 66% kremy do twarzy. Jednocześnie 43% mieszkańców województwa mazowieckiego nie ma świadomości, że dzięki pszczołowatym powstają szminki do ust, a ponad połowa ankietowanych (59%) nie zdaje sobie sprawy, że dzięki zapylaczom powstają popularne bawełniane koszulki. Wyniki badania pokazują, jak bardzo potrzebna jest Polakom rzetelna wiedza przyrodnicza, szczególnie najmłodszym.
Wielki Dzień Pszczół wypełnia edukacyjną lukę Polaków na temat tych pożytecznych owadów. - Wyniki badania pokazują, jak mało wiemy o zapylaczach, choć tak wiele im zawdzięczamy. Dzięki pszczołowatym mamy 1/3 żywności na świecie– świeże warzywa i owoce, dżemy, musztardę, orzechy czy migdały. (za: Anna Pietrzkowicz, Garden Words)