Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Jan Pasterski
Patron dnia: bł. Joanna Maria de Maille, wdowa
Dziś jest: Czwartek, 28 marca 2024
×

Ostrzeżenie

JUser::_load: Nie można załadować danych użytkownika o ID: 238.

Mazowsze

Światowy Dzień Jabłka – co drugie polskie jabłko jest z Mazowsza

wtorek, 28 września 2021 14:27 / Autor:
Fot. Archiwum Urzędu Gminy i Miasta w Grójcu.

Sadownicy i konsumenci świętują dzisiaj Światowy Dzień Jabłka.

- Nie każdy wie, że co drugie jabłko w Polsce pochodzi z Mazowsza. Najwięcej produkuje się ich w zagłębiu grójecko-wareckim nazywanym „największym sadem Europy” - mówi Marta Milewska, rzeczniczka prasowa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.

- Początki powstania zagłębia datuje się od panowania królowej Bony, która słynęła z zamiłowania do ogrodnictwa i sadownictwa. Pierwsza zaś przechowywalnia owoców na Mazowszu powstała w 1918 roku – dodaje Marta Milewska.

Największa koncentracja upraw jabłek znajduje się w gminach Błędów, Belsk Duży, Grójec i Warka.

- Mamy najlepsze owoce na świecie. Nigdzie indziej nie są one tak pachnące i smaczne. To aromaty z naszych jabłek wykorzystywane przy produkcji artykułów spożywczych czy kosmetyków są najbardziej cenione i jest na nie największe zapotrzebowanie – przekonuje Leszek Przybytniak, urodzony w Grójcu radny województwa mazowieckiego, przewodniczący sejmikowej Komisji Rolnictwa i Terenów Wiejskich oraz sadownik. 

Nazwa „jabłka grójeckie” trafiła do unijnego rejestru jakości jako chronione oznaczenie geograficzne i obejmuje 27 odmian tego owocu.

- W gminie Błędów znajdziemy proekologiczne jabłka „amela”, które są produkowane według technologii „zero pozostałości pestycydów”. Mają one wyjątkowy smak, wygląd i wartości zdrowotne. Jabłka są przechowywane w nowoczesnych obiektach z kontrolowaną atmosferą. Sortuje się je na liniach z wykorzystaniem najnowszych technologii, a później pakuje zgodnie z zapotrzebowaniem klienta – informuje Marta Milewska.

Dietetycy zalecają, aby jeść przynajmniej dwa jabłka dziennie – rano dla urody, a wieczorem dla zdrowia. Ten lubiany w Polsce owoc korzystnie wpływa na trawienie, oczyszcza organizm z toksyn, wspomaga pracę mózgu i pomaga regulować poziom cukru we krwi.