Na antenie: ALEJA GWIAZD
Mariusz Syta
Patron dnia: 25 maja - św. Grzegorz VII, papież
Radio Plus Radom /REGION/Przesmaczne finały

Informacje z regionu

Przesmaczne finały

07 wrzesień 2018 / Tekst

W najbliższy poniedziałek poznamy laureatów IX edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych oraz Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej.

Przesmaczne finały
fot. http://mazowieckie.ksow.pl

Konkursy zorganizował mazowiecki samorząd. To promocja smaków, ale docenienie wyglądu potraw z Mazowsza. Gala rozpocznie się o godz. 16 w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. W spotkaniu weźmie udział Adam Struzik, marszałek województwa mazowieckiego.

To już jedenasta edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Jury oceniało potrawy i produkty przygotowane w 2017 roku. Asortyment jest bardzo szeroki: od wyrobów cukierniczych i piekarniczych przez przetwory mięsne, owocowe i warzywne aż po produkty mleczarskie, miody czy napoje.  – Ten konkurs to doskonała okazja do prezentacji naszych mazowieckich, tradycyjnych i w pełni naturalnych produktów. Za nami już 10 edycji i ponad 950 zgłoszonych smakołyków. To pokazuje, jak bogatą ofertę kulinarną ma Mazowsze i jak bardzo aktywni są wytwórcy i producenci z województwa mazowieckiego – mówi marszałek Adam Struzik. W dotychczasowych edycjach konkursu nagrodzono już blisko 140 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku były to m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych ma krótszą tradycję. W tym roku przeprowadzany jest po raz trzeci. Najlepsze sery podzielone zostały na trzy kategorie – ser świeży, ser dojrzewający oraz ser pleśniowy. Nowością jest za to Mazowieckie Konkurs Fotografii Kulinarnej. To wyjście naprzeciw współczesnym trendom. Użytkownicy mediów społecznościowych bardzo często zamieszczają posty ze zdjęciami kulinarnymi. – Dzisiaj wszyscy zwracamy uwagę na to, co jemy, ale zwracamy też uwagę na to, jak to wygląda. Dlatego postanowiliśmy ogłosić konkurs na ciekawe i inspirujące przedstawienie naszych potraw – mówi wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska. Są dwie kategorie. Pierwsza to Smaki Mazowsza. Należało zaprezentować potrawę lub produkt z Listy Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza lub certyfikowanych logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Druga kategoria to kategoria produktowa. Na fotografii musiał znaleźć się produkt posiadający logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Joomla SEF URLs by Artio

ARTYSTA TYGODNIA

Lambada

SEDNO SPRAWY

sedno sprawy 1

REKLAMA

Anna Kwiecień

SZKOŁA TWOICH MARZEŃ

7 DNI NA MAZOWSZU

TWEETY FRANCISZKA

POLECAMY

GRAMY Z CZARNYMI RADOM


 Drużyna M pkt
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 24 62
ONICO Warszawa 24 57
Jastrzębski Węgiel 24 50
Aluron Virtu Warta Zawiercie 24 43
Cerrad Czarni Radom 24 42
PGE Skra Bełchatów 24 38
Asseco Resovia Rzeszów 24 35
GKS Katowice 24 32
Indykpol AZS Olsztyn 24 30
Trefl Gdańsk 24 28
Chemik Bydgoszcz 24 22
Cuprum Lubin 24 20
MKS Będzin 24 9
Stocznia Szczecin 0 0

POLECAMY

230x190 4