Na antenie: PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Magda Gliszczyńska
Patron dnia: 20 stycznia - św. Sebastian, męczennik
Pochmurno

-3°C

Radom

Pochmurno

Wilgotność: 76%

Wiatr: 30.58 km/h

  • 03 Sty 2019

    Śnieg 0°C -2°C

  • 04 Sty 2019

    Bardzo pochmurno 0°C -5°C

Radio Plus Radom /REGION/Przesmaczne finały

Informacje z regionu

Przesmaczne finały

07 wrzesień 2018 / Tekst

W najbliższy poniedziałek poznamy laureatów IX edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych oraz Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej.

Przesmaczne finały
fot. http://mazowieckie.ksow.pl

Konkursy zorganizował mazowiecki samorząd. To promocja smaków, ale docenienie wyglądu potraw z Mazowsza. Gala rozpocznie się o godz. 16 w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. W spotkaniu weźmie udział Adam Struzik, marszałek województwa mazowieckiego.

To już jedenasta edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Jury oceniało potrawy i produkty przygotowane w 2017 roku. Asortyment jest bardzo szeroki: od wyrobów cukierniczych i piekarniczych przez przetwory mięsne, owocowe i warzywne aż po produkty mleczarskie, miody czy napoje.  – Ten konkurs to doskonała okazja do prezentacji naszych mazowieckich, tradycyjnych i w pełni naturalnych produktów. Za nami już 10 edycji i ponad 950 zgłoszonych smakołyków. To pokazuje, jak bogatą ofertę kulinarną ma Mazowsze i jak bardzo aktywni są wytwórcy i producenci z województwa mazowieckiego – mówi marszałek Adam Struzik. W dotychczasowych edycjach konkursu nagrodzono już blisko 140 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku były to m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.

Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych ma krótszą tradycję. W tym roku przeprowadzany jest po raz trzeci. Najlepsze sery podzielone zostały na trzy kategorie – ser świeży, ser dojrzewający oraz ser pleśniowy. Nowością jest za to Mazowieckie Konkurs Fotografii Kulinarnej. To wyjście naprzeciw współczesnym trendom. Użytkownicy mediów społecznościowych bardzo często zamieszczają posty ze zdjęciami kulinarnymi. – Dzisiaj wszyscy zwracamy uwagę na to, co jemy, ale zwracamy też uwagę na to, jak to wygląda. Dlatego postanowiliśmy ogłosić konkurs na ciekawe i inspirujące przedstawienie naszych potraw – mówi wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska. Są dwie kategorie. Pierwsza to Smaki Mazowsza. Należało zaprezentować potrawę lub produkt z Listy Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza lub certyfikowanych logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Druga kategoria to kategoria produktowa. Na fotografii musiał znaleźć się produkt posiadający logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Joomla SEF URLs by Artio

Pogoda

-3°C

Radom

Pochmurno

Wilgotność: 76%

Wiatr: 30.58 km/h

  • 03 Sty 2019

    0°C -2°C

  • 04 Sty 2019

    0°C -5°C

ARTYSTA TYGODNIA

"Gdy kiedyś znów zawołam cię"

SEDNO SPRAWY

sedno sprawy 1

REKLAMA

7 DNI NA MAZOWSZU

TWEETY FRANCISZKA

POLECAMY

DLA LASU - DLA LUDZI

GRAMY Z CZARNYMI RADOM


 Drużyna M pkt
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 13 38
ONICO Warszawa 14 32
Jastrzębski Węgiel 14 31
Cerrad Czarni Radom 14 26
PGE Skra Bełchatów 14 24
Aluron Virtu Warta Zawiercie 13 21
GKS Katowice 14 18
Chemik Bydgoszcz 14 16
Trefl Gdańsk 13 15
Indykpol AZS Olsztyn 14 15
Asseco Resovia Rzeszów 13 14
Cuprum Lubin 14 11
MKS Będzin 14 6
Stocznia Szczecin 0 0

POLECAMY

230x190 4