Patron dnia: 24 maja - Najświętsza Maryja Panna Wspomożycielka Wiernych
Radio Plus Radom /REGION/Wszystkie smaki i kolory papryki (sponsorowany)

Informacje z regionu

Wszystkie smaki i kolory papryki (sponsorowany)

19 październik 2018 / Tekst

W Polsce rocznie zbiera się około 100 tys. ton papryki w wielu odmianach. Ta produkowana w tzw. „zagłębiu paprykowym” w okolicach Radomia to ok. 90% krajowej produkcji tego warzywa. Trwa kampania promująca polską paprykę z południa Mazowsza – „Wszystkie smaki i kolory papryki”.

 Idealny klimat do uprawy zdrowej papryki w różnorodnych odmianach

Papryka jest uprawiana w Polsce od przeszło 30 lat, gdy na terenie gminy Przytyk powstały pierwsze jej uprawy. Od tego czasu można obserwować dynamiczny i systematyczny rozwój produkcji zarówno pod względem różnorodności gatunków zbieranych papryk,  jak areału, który zajmuje jej produkcja.  Szacuje się, że obecnie z regionu, obejmującego m.in. gminy Przytyk, Potworów, Klwów, Radzanów i Stara Błotnica pochodzi ok. 90% krajowej produkcji tego warzywa. Tereny te, nazwane „zagłębiem paprykowym” charakteryzuje wyjątkowy mikroklimat, idealny dla uprawy warzyw ciepłolubnych. Wyróżniają go wyższe, w stosunku do sąsiednich obszarów, temperatury. Dzięki temu w regionie radomskim rocznie zbiera się ponad  100 tys. ton papryki, która uprawiana jest w  około 3500 gospodarstwach.

Bogactwo witamin, antyoksydantów oraz wspaniały smak atutami polskiej papryki

Już jedna papryka zawiera całkowite, dzienne zapotrzebowanie na witaminę C dla dorosłej osoby i jest jednym z najlepszych jej źródeł. Ze względu na obecność witaminy B6 (pirydoksyny) poprawia proces tworzenia się czerwonych krwinek. Zawarta w niej witamina K1 ma wpływ na krzepliwość i zdrowie kości. Niebagatelny wpływ na pracę układu krwionośnego ma też zawarty w papryce potas. Papryka jest bogata w przeciwutleniacze, w szczególności witaminę E oraz A, a także kapsantynę, kwercetynę, luteolinę i wiolaksantynę. Przeciwutleniacze, których bogatym źródłem jest papryka odgrywają rolę w zapobieganiu chorobom przewlekłym, w szczególności chorobom serca i nowotworom, a także utrzymaniu dobrego wzroku. Z kolei ostra papryka, występująca w dziesiątkach odmian, zróżnicowanych pod względem ostrości mierzonej na skali Scoville’a ma szereg właściwości, o które nie jest podejrzewana. Odczuwalna ostrość zależna jest między innymi od ilości kapsycyiny, dzięki której ostra papryka ma wpływ na regulację metabolizmu, ale jest także skutecznym środkiem przeciwbakteryjnym. Dzięki czemu łagodzi objawy przeziębienia, rozgrzewa i pomaga walczyć z nieświeżym oddechem. Regularne jedzenie papryczek pomaga łagodzić migreny i bóle stawów.

Nie dość, że pyszna to jeszcze niskokaloryczna i bogata w witaminy i przeciwutleniacze, papryka powinna być składnikiem zdrowej, zbilansowanej diety. Świeża składa się głównie z wody, a także niewielkich ilości węglowodanów, białka i tłuszczu, jest też niezłym źródłem błonnika. Papryka, z powodu swoich właściwości zdrowotnych, składników odżywczych i walorów smakowych idealnie wpisuje się w racjonalny model żywieniowy dzieci, młodzieży, dorosłych i osób starszych – mówi Laura Osęka, psychodietetyk.

Papryka może być spożywana na surowo, gotowana i w formie pieczonej, dobrze sprawdza się także w postaci grillowanej. Jej wartość kulinarna i zdrowotna jest niezależna od koloru, chociaż te czerwone i pomarańczowe uchodzą za najsłodsze. Papryka zielona zaś polecana jest diabetykom ze względu na najniższą spośród wszystkich papryk zawartość cukru prostego. Ze względu na wrażliwość temperaturową witamin najlepiej jest spożywać paprykę w postaci surowej, jako dodatek do sałatek, kanapek czy też warzywnych koktajli. Chcąc ją podawać na ciepło lepsza będzie krótka obróbka termiczna, by oszczędzić jak najwięcej cennych witamin i składników mineralnych.

Warto paprykę włączyć do swojego codziennego jadłospisu. Z powodzeniem może stanowić 1 z 5 porcji warzyw spożywanych każdego dnia, ale także odmieni smak wielu potraw – dodaje Osęka.

Kampania promocyjna „Wszystkie smaki i kolory papryki”

„Wszystkie smaki i kolory papryki” to pierwsza w historii kampania promująca paprykę z zagłębia radomskiego. Jej pomysłodawcą i organizatorem jest Zrzeszenie Producentów Papryki RP. Głównym celem kampanii jest zbudowanie wśród konsumentów świadomości dotyczącej walorów zdrowotnych, smakowych, różnorodności i pochodzenia papryki oraz dokonywania świadomych wyborów dla siebie i dla rodziny. Wszystkie działania realizowane są dzięki wsparciu ze środków finansowych Funduszu Promocji Owoców i Warzyw, przy wykorzystaniu znaku graficznego „Polska Smakuje”.

Joomla SEF URLs by Artio

ARTYSTA TYGODNIA

Lambada

SEDNO SPRAWY

sedno sprawy 1

REKLAMA

Anna Kwiecień

SZKOŁA TWOICH MARZEŃ

7 DNI NA MAZOWSZU

TWEETY FRANCISZKA

POLECAMY

GRAMY Z CZARNYMI RADOM


 Drużyna M pkt
ZAKSA Kędzierzyn-Koźle 24 62
ONICO Warszawa 24 57
Jastrzębski Węgiel 24 50
Aluron Virtu Warta Zawiercie 24 43
Cerrad Czarni Radom 24 42
PGE Skra Bełchatów 24 38
Asseco Resovia Rzeszów 24 35
GKS Katowice 24 32
Indykpol AZS Olsztyn 24 30
Trefl Gdańsk 24 28
Chemik Bydgoszcz 24 22
Cuprum Lubin 24 20
MKS Będzin 24 9
Stocznia Szczecin 0 0

POLECAMY

230x190 4