Mazowsze
Tradycyjna babka wielkanocna. Jak ją zrobić?
Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Radomianie oprócz sprzątania mieszkań, gotowania potraw, także pieką ciasta. Tradycyjnie na wielkanocnym stole nie może zabraknąć baby wielkanocnej, mazurków oraz serników. A jak je zrobić?
Święta Wielkanocne kojarzą nam się również z ciastami. Wśród nich króluje m.in. baba wielkanocna. A jak ją przygotować, aby była smaczna?
- Może być baba drożdżowa albo z tartego ciasta. Baba drożdżowa to po prostu musimy kupić drożdże. Trzeba je rozrobić z ciepłą wodą, troszeczkę cukru, sypiemy mąkę i te roztopione drożdże wlewamy do ciasta, żeby była ona wspanialsza możemy dodać jajka, możemy dodać samo żółtko i wtedy taka baba będzie delikatna. Jeśli chodzi o babę tartą to bierzemy 0,5 kg maki , jaja ucieramy z cukrek i dodajemy proszek do pieczenia i sodę. Po wyjęciu baby z formy, lukrujemy ją - mówi Joanna Tęcza, instruktor folkloru.
Oprócz baby wielkanocnej na naszym stole powienien znaleźć się również mazurek.
- Najlepszy może być ucierany mazurek. Gotujemy jajka, później ucieramy je z cukrem i mieszamy z mąką, do tego dodajemy trochę śmietany. Mieszmy to wszystko, tak aby konstystencja nie była lejąca - dodaje Joanna Tęcza.
W czasie Wielkanocy na stołach nie może zabraknąć sernika.
- Taki tradycyjny sernik to robi się z sera, do którego dodaje się mąki ziemniaczanej, ewentualnie można dodać budyń. Dodajemy do tego utarte zółtka oraz ubite białka. Wszytsko mieszamy - wyjasnia instruktorka folkloru.