Audycje Radiowe
Zdrowe nawyki żywieniowe
95 procent szkół podstawowych w Polsce uczestniczy w programie, którego celem jest promowanie wśród uczniów zdrowych nawyków żywieniowych. Przypomnijmy, że od roku szkolnego 2017/2018 zgodnie z decyzją Komisji Europejskiej został uruchomiony "Program dla szkół", który zastąpił dotychczasowe programy "Owoce i warzywa w szkole" oraz "Mleko w szkole".
- Celem obecnego programu jest trwała zmiana nawyków żywieniowych dzieci poprzez zwiększenie udziału owoców i warzyw oraz mleka i przetworów mlecznych w ich codziennej diecie, upowszechnianie wiedzy o zdrowej zbilansowanej diecie, a także wiedzy o pochodzeniu dostarczanych produktów i ich powiązaniu z rolnictwem - mówi Witold Strobel, dyrektor generalny Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Zaletą nowego programu dla szkół jest bardzo urozmaicony asortyment produktów mlecznych oraz owocowo-warzywnych i uproszczona formuła realizacji programu (wszystkie produkty są udostępniane dzieciom bezpłatnie, a więc szkoła nie musi zbierać pieniędzy od rodziców ani prowadzić ewidencji księgowej, grupa docelowa jest ujednolicona w obu komponentach).
W programie uwzględniono również bogaty katalog produktów, rozszerzony zwłaszcza w przypadku produktów mlecznych względem produktów udostępnianych dzieciom w ramach wcześniejszych działań, obejmujący oprócz mleka również obowiązkowe dostawy przetworów mlecznych takich jak: jogurt, kefir, serek twarogowy, co pozwoli dzieciom poznać i polubić nowe produkty.
Z Witoldem Stroblem, dyrektorem generalnym Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, rozmawiał Radosław Mizera: