Audycje Radiowe
Owoce i warzywa dla dzieci w szkołach
W Polskich placówkach oświatowych ruszył "Program dla szkół", którego celem jest kształtowanie zdrowych nawyków żywieniowych dzieci, poprzez zwiększenie spożycia owoców, warzyw oraz mleka i produktów mlecznych w codziennej diecie oraz propagowanie zdrowego odżywiania dzięki działaniom towarzyszącym o charakterze edukacyjnym.
„Program dla szkół” jest skierowany do dzieci z klas I–V szkół podstawowych, ogólnokształcących szkół muzycznych I stopnia oraz klas I–II ogólnokształcących szkół baletowych.
- W zakres programu wchodzi nie tylko dostawa owoców i warzyw oraz mleka i produktów mlecznych, lecz także działania edukacyjne w szkołach służące propagowaniu zdrowego odżywiania, promocja oraz ocena programu - opowiada Marcin Wroński, zastępca dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa.
Uczniowie bezpłatnie otrzymują owoce i warzywa, a także produkty mleczne, tj.: mleko białe, serki twarogowe, jogurty i kefiry naturalne.
Z Marcinem Wrońskim, zastępcą dyrektora generalnego Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, rozmawiał Radosław Mizera: