Wydarzenia
Zrezygnuj z pączka ...dla Afryki
Co mają wspólnego pączki z Afryką? Ruch Światło-Życie Diecezji Radomskiej zachęca do rezygnacji z zakupu pączków i wsparcie zaoszczędzonymi pieniędzmi wyjazdu na misje radomianki Magdaleny Kowalik.
Magda w ubiegłym roku wyjechała na misje do Kenii i Tanzanii. Prowadziła tam wakacyjne rekolekcje oazowe.
Animatorka z radomskiego Gołębiowa połknęła bakcyla oazowego i planuje w tym roku półroczną misję, mimo wielu obaw.
Akcja "Mandazi dla Afryki" ma na celu zebranie funduszy na wyjazd Magdy. Sama nazwa nawiązuje do przysmaku afrykańskiego - ciastek drożdżowych z mleka kokosowego, czyli mandazi. Wyglądem przypominają pączki. Diakonia misyjna radomskiej oazy proponuje przekazać pieniądze na cele misyjne Ruchu Światło-Życie, zamiast wydania pieniędzy na symbolicznego, tradycyjnego pączka albo też przeprowadzić taką mysyjną zbiórkę w swojej wspólnocie oazowej lub parafialnej.
- Będziemy chwalić się ile pączki nie zjedliśmy i ile pieniędzy z tych pączków przekazaliśmy właśnie na cele misyjne - mówi Michał Zientarski z parafii św. Stefana na radomskim Idalinie.
Magdalena Kowalik zachęca, by tłustoczwartkowe wyrzeczenie było wstępem do postanowień wielkopostnych.
- To budujące, że są osoby w naszej diakonii, które starają się zrobić coś dla drugiego człowieka, wskazać wartości trochę inne niż oferuje współczesny świat - cieszy się aktywności oazowiczów dk. Paweł Łęcki, moderator diakonii misyjnej.
Diakonia misyjna to jedna z najnowszych diakonii radomskiej oazu. Impulsem do jej utworzenia był m.in. wyjazd misyjny Magdy. Obecnie działa w niej 8 osób.
Pieniądze należy wpłacać na rachunek bankowy Stowarzyszenia Diakonia Ruchu Światło-Życie - Nr konta:19 1240 1574 1111 0010 9064 6493 z dopiskiem: "Mandazi dla Afryki".
PRZEPIS NA MANDAZI (na ok. 40 sztuk):
składniki: 2 łyżeczki suszonych drożdży lub 15 g drożdży świeżych, 2 i 1/2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do drożdży, 1/4 szkl. mleka letniego, około 1/2 szkl. mleczka kokosowego, 1 i 1/3 szkl. mąki pszennej, parę kropel esencji cytrynowej (nieobowiązkowe), olej rzepakowy do głębokiego smażenia
- W letnim mleku mieszamy drożdże z cukrem. Następnie odstawiamy je do wyrośnięcia.
- W drugiej misce mieszamy mąkę, resztę cukru i aromatem cytrynowym.
- Zaczyn dodajemy do tej misji wraz z mlekiem kokosowym.
- Ciasto wyrabiamy aż będzie odchodzić od miski.
- Odstawiamy wyrobione ciasto do wyrośnięcia pod ściereczką na około 45 min.
- Potem wałkujemy ciasto na grubość około 2 cm (będą bardziej miękkie) i wykrawamy trójkąty.
- Zostawiamy gotowe trójkąty na kilka minut.
- Następnie smażymy na złoty kolor i odsączamy od nadmiaru tłuszczu.
- Mandazi tradycyjnie je się bez dodatków, jednak jeżeli nie będę słodkie możemy posypać je cukrem pudrem