
Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska


Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ

Doroczna wystawa RTF-u
13 stycznia 2025, 12:10

Kasia z Kozienic i jej nowe piosenki
12 stycznia 2025, 15:04

Portrety z historią w tle
10 stycznia 2025, 12:37

Styczniowe nowości w kinach
10 stycznia 2025, 12:14

Wolanianki na "Staropolskim kolędowaniu"
09 stycznia 2025, 22:35

Warsztaty rodzinne „Z archiwum potworów”
09 stycznia 2025, 19:26

Rok patrona i inwestycji - Muzeum Malczewskiego podsumowuje 2024 rok
09 stycznia 2025, 10:36

Kultura za złotówkę
08 stycznia 2025, 12:57

Staropolskie kolędowanie po raz 5.
03 stycznia 2025, 12:20

Sylwestrowa „Gala Wiedeńska” z ROK
30 grudnia 2024, 12:18

Finisaż dwóch wystaw w Elektrowni
30 grudnia 2024, 12:04

Kolędy i pastorałki w góralskim klimacie
21 grudnia 2024, 22:49