Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Historia pewnego romansu. Piosenki z dwudziestolecia w Łaźni
24 listopada 2024, 13:49
Radomskie święto poetów i poezji
24 listopada 2024, 12:18
Będzie kryminał! Festiwal Kryminalny w Radomiu
23 listopada 2024, 15:50
Światło północy w Elektrowni
23 listopada 2024, 15:10
Wojciech Konikiewicz z zespołem. Zaduszki jazzowe
22 listopada 2024, 17:12
Rzecz o Majdanku
22 listopada 2024, 14:44
Świąteczna wystawa w Kamienicy Deskurów
22 listopada 2024, 13:26
35 Radomskie Spotkania z Poezją
21 listopada 2024, 21:08
Spotkanie w poetyckim klimacie
20 listopada 2024, 20:21
Poznaj swoją orkiestrę - The best of ROK
20 listopada 2024, 16:18
Grażyna Szapołowska na radomskiej scenie
20 listopada 2024, 12:36
Retrofotografie. Wystawa fotografii Kordiana Pawlaka
20 listopada 2024, 12:08
NAJNOWSZE
1
Porażka Radomiaka
2
Modlitwa za zmarłych 400 radomskich lekarzy
3
Historia pewnego romansu. Piosenki z dwudziesto...
4
Dzień Kolejarza w blasku jubileuszu Kolei Mazow...
5
Dwa miesiące od powodzi. Terytorialsi 6MBOT kon...
6
Radomskie święto poetów i poezji
7
Pół tysiąca młodych w Pionkach
8
Wszyscy ludzie klaszczą w dłonie, cała ziemia ś...