Aktywnie i zdrowo
Płaskurka, samopsza i orkisz
Stare mąki powracają do łask. W sklepach ze zdrową żywnością coraz częściej możemy spotkać mąki z orkiszu, płaskurki czy samopszy. To bardzo stare zboża, które z czasem wyparła łatwiejsza w uprawie pszenica. Teraz znów są chętnie uprawiane, bo dzięki naturalnie je chroniącym plewom, świetnie się sprawdzają w rolnictwie ekologicznym; bo nie wymagają stosowania śródków ochrony roślin. Są też bardzo zdrowe. Wartość orkiszu bardzo ceniła już św. Hildegarda z Bingen, średniowieczna uzdrowicielka.
Zboża te zawierają o wiele więcej niż pszenica składników odżywczych, takich jak białko, cynk, miedź, żelazo i witaminy. Zawierają też antyoksydanty, które spowalniają starzenie się organizmu i chronią przed chorobami oraz błonnik.
Z orkiszu, płaskurki i samopszy możemy piec chleb, ale też możemy dodawać je do naleśników czy placków ziemniaczanych oraz robić z nich pulpety i kotlety.
Posłuchaj rozmowy z Jarosławem Seremakiem ze sklepu ze zdrową żywnością w Radomiu o powracających do łask dawnych mąkach:
Rozmawiała Beata Okulińska.