Aktywnie i zdrowo
Siła niepozornych nasion chia
Małe nasionka chia, które przywędrowały do nas z Ameryki Łacińskiej, zawierają w sobie wielką moc. Są bogactwem kwasów tłuszczowych omega-3, pełnowartościowego białka, wapnia, błonnika i witaminy E. Polecane są osobom chorującym na cukrzycę, mającym problem z zasypianiem, odchudzającym się i przemęczonym. Opóźniają procesy starzenia się i pomagają w leczeniu nowotworów.
Nasiona te można jeść surowe, bez wcześniejszej obróbki. Bardzo ważne jest jednak, by pić więcej wody, ponieważ chia chłonie wszelkie płyny.
Chia można dodawać do jogurtu i mleka, wypieków czy sałatek. Można robić z nich także pudding: nasiona chia należy zalać mlekiem kokosowym lub migdałowym, dobrze wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej dwie godziny.
Posłuchaj rozmowy o nasionach chia z Jarosławem Seremakiem ze sklepu ze zdrową żywnością:
Rozmawiała Beata Okulińska.