Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: bł. Maria od Pana Jezusa Dobrego Pasterza, dziewica
Dziś jest: Poniedziałek, 25 listopada 2024

Aktywnie i zdrowo

Sezon na szparagi

piątek, 17 maj 2019 09:51 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska

Sezon na szparagi rozpoczyna się zwykle pod koniec kwietnia i trwa do połowy lipca. Warto wykorzystać ten krótki czas, bo szparagi przynoszą wiele korzyści naszemu zdrowiu. Zawierają asparginę, która obniża ciśnienie tętnicze krwi i wspomaga pracę serca; przeciwutleniacze, które poprawiają wyglad cery; witaminy z grupy B, potas, wapń i magnez. W sklepach znajdziemy szparagi białe i zielone. Te pierwsze, przed gotowaniem musimy obrać. Szparagi możemy podawać gotowane w wodzie lub na parze, zasmażane czy jako dodatki do dań.

Posłychaj rozmowy o szparagach z dieteyczką Katarzyną Marszałek:

Rozmawiała Beata Okulińska.