Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
KTO RANO WSTAJE
Kasia Kozimor, Tomek Waloszczyk
Patron dnia: bł. Maria od Pana Jezusa Dobrego Pasterza, dziewica
Dziś jest: Poniedziałek, 25 listopada 2024

Aktywnie i zdrowo

Dania na zimne dni

czwartek, 31 października 2019 17:44 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska

W chłodniejsze dni powinniśmy zadbać o odpowiednią dietę. Ważne, byśmy sięgali po produkty, które nas rozgrzewają, a nie te wychładzające organizm. Do rozgrzewających należą m.in. cebula, czosnek, papryka, fasola, pietruszka, przyprawy takie jak pieprz, ostra papryka, imbir i kurkuma, ale też soczewica, otreby pszenne oraz mięso oprócz wieprzowiny. Nasz organizm wychładzają owoce cytrusowe, jabłka, biały ryż, a z warzyw buraki, brokuły, kapusta, marchew czy ziemniaki. 

Czy każdy powinien dogrzewać się zimą rozgrzewającymi posiłkami? Jakie rozgrzewające danie przygotować na kolację? I co jeszcze powinno znaleźć sie na naszym stole w zimniejsze dni? Na te pytania odpowiada Aneta Czarnecka, propagatorka zdrowego stylu życia i właścicielka "Naszych Kasz":

Rozmawiała Beata Okulińska.