Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
ALEJA GWIAZD
Mariusz Syta
Patron dnia: św. Franciszka Ksawera Cabrini, dziewica i zakonnica
Dziś jest: Niedziela, 22 grudnia 2024

Wydarzenia

Pączek królem!

czwartek, 20 lutego 2020 10:21 / Autor: Michał Kaczor
Pączek królem!
fot. Michał Kaczor/Radio Plus Radom
Michał Kaczor

Dziś tłusty czwartek. Przed cukierniami ustawiają się kolejki, żeby kupić pączki, faworki czy kasztanki.

Historia tłustego czwartku sięga jeszcze czasów pogańskich. Wówczas było to święto odejścia zimy i nadejścia wiosny. Opierało się na jedzeniu tłustego mięsa i zagryzaniu pączkiem nadziewanym słoniną. Dopiero w XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj jedzenia słodkich pączków.

Tradycyjny pączek powinien być smażony na smalcu.

- Mąka, woda, jaja, drożdże, sól, cukier, dodajemy do tego tłuszcz. Po zamieszaniu wyjmujemy ciasto, ono musi odpocząć, po czym wkładamy je na dzielarkę. Dzięki temu jesteśmy w stanie przygotować już uformowane kuleczki ciasta, które później poddajemy procesowi garowania, czyli wyrastania. Po garowaniu przejeżdżamy wózkiem do smażalnika i tam odbywa się smażenie pączka. Później wyciągamy pączka i wkładamy w pomadę - mówi Marcin Gajda, kierownik jednej z radomskich piekarni.

W tłusty czwartek w Polsce zjadanych jest około 100 milionów pączków. Przed cukierniami od samego rana ustawiają się długie kolejki. Jedni zjedzą dwa pączki, inni trzy, a niektórzy nawet 15!

Najważniejsze, żeby były słodkie:

Jedni kupują pączki, a inni smażą je sami.

- To tradycja. Trzeba włożyć trochę własnego trudu - usłyszeliśmy.

Według przesądu, kto w tłusty czwartek nie zje pączka, temu nie będzie się wiodło.