REGION
Uczniowie znają eko - żywność?
Konkurs skierowany jest do uczniów klas IV - VI szkól podstawowych i gimnazjalistów z województwa mazowieckiego i odbywa się już po raz trzynasty. Jego celem jest sprawdzenie wiedzy dzieci i młodzieży z Mazowsza nie tylko o rolnictwie i żywności ekologicznej, ale także o ochronie środowiska czy prawidłowym żywieniu.
– Dzieci i młodzież z Mazowsza mają coraz większą wiedzę o zdrowym żywieniu i ochronie środowiska. Każdego roku przekonujemy się o tym, podczas konkursów takich jak „Smak ekologicznej żywności”. Zachęcam wszystkich uczniów i ich szkoły do zaprezentowania swoich osiągnięć w tym zakresie – podkreśla Janina Ewa Orzełowska - wicemarszałek województwa.
Konkurs „Smak ekologicznej żywności” przebiega w dwóch etapach. W pierwszym szkoły muszą zgłosić do urzędu marszałkowskiego chęć udziału w konkursie, samodzielnie przeprowadzić szkolny etap konkursu oraz wyłonić maksymalnie dwóch przedstawicieli szkoły (po jednym ze szkoły podstawowej i gimnazjum), którzy wezmą udział w drugim jego etapie. Na nadesłanie wypełnionego formularza zgłoszeniowego placówki mają czas do 1 kwietnia. Uczestników drugiego etapu należy zgłosić do 16 maja br. W drugim etapie przedstawiciele szkół w każdej z dwóch kategorii wiekowych sprawdzą swoją wiedzę w specjalnym teście. Będzie on się składał z 33 pytań testowych jednokrotnego wyboru oraz 3 pytań opisowych.
Na zwycięzców konkursu czekają nagrody – sprzęt elektroniczny, dyplomy oraz wycieczka do warszawskiego ZOO.
Regulamin konkursu wraz z formularzem zgłoszeniowym, a także informacje dotyczące konkursu znaleźć można na stronie Samorządu Województwa Mazowieckiego w zakładce Konkursy/Szkolenia.