REGION
Dla kogo Laur Marszałka?
Laur Marszałka to konkurs organizowany przez samorząd województwa mazowieckiego od 2008 roku. Dotychczas w ośmiu edycjach do walki o Laur zostało zgłoszonych około 700 produktów, z czego 127 zostało nagrodzonych. W ubiegłym roku Laur Marszałka zdobyły m.in. takie wyroby jak: staropolski sernik świąteczny, pasztet warzywny, miód wielokwiatowy „Wesoła Pszczółka”, a także boczek rolowany czy ser królewski wędzony.
Konkurs organizowany jest zarówno dla producentów indywidualnych (produkujących żywność wyłącznie na potrzeby własne), jak i przedsiębiorców (prowadzących zarejestrowaną działalność gospodarczą). W obu grupach jest do wyboru aż osiem kategorii: wyroby piekarnicze, cukiernicze, przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego), ryby i przetwory rybne, przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego), produkty mleczarskie, miody, napoje.
Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe, a także zamieszczenia na swoich wyrobach logo konkursu.
- Podczas gali konkursowej spróbować będzie można m.in. tradycyjnych chlebów, wypieków drożdżowych, prawdziwego wiejskiego masła, serów, szczupaka z Orzyca, pasztetu z soczewicy czerwonej z dodatkami, mazowieckiego gefilte fish, a także kajmakówki. - zachęca Marta Milewska - rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego.
IX gala rozdania nagród w konkursie Laur Marszałka, odbędzie się w czwartek, 19 maja o godz. 16:00 w Centralnej Bibliotece Rolniczej przy ul. Krakowskie Przedmieście 66 w Warszawie.
Wstęp na wydarzenie jest wolny.