Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska
Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Obwodnica Końskich w budżecie województwa
24 grudnia 2024, 12:02
Starosta przysuski powołał swojego pełnomocnika
24 grudnia 2024, 11:43
Mikołajki z Eneą Wytwarzanie
24 grudnia 2024, 10:55
Koneckie paczki na Litwie
24 grudnia 2024, 09:27
Świąteczna piosenka od policjantów
23 grudnia 2024, 18:41
Wigilijne spotkanie w Opocznie
22 grudnia 2024, 19:50
Opoczyńscy strzelcy w hołdzie bohaterom
21 grudnia 2024, 18:57
Spotkanie wigilijne w Drzewicy
20 grudnia 2024, 16:10
Niezwykły koncert kolęd w Opocznie
20 grudnia 2024, 15:56
Powiat radomski: wszyscy radni za budżetem na 2025 rok
20 grudnia 2024, 13:18
Powiat przysuski: jednogłośnie za budżetem
20 grudnia 2024, 13:13
Przed nami Opoczyńskie Spotkanie Wigilijne
20 grudnia 2024, 10:53
NAJNOWSZE
1
Tajemnica bliskości Boga
2
Słowo Biskupa Radomskiego na Boże Narodzenie 2024
3
Przebudowano ważne skrzyżowanie w Radomiu
4
Obwodnica Końskich w budżecie województwa
5
Starosta przysuski powołał swojego pełnomocnika
6
Odbyły się rekolekcje dla mężczyzn
7
Nowoczesne rozwiązania na linii Warszawa - Radom
8
Mikołajki z Eneą Wytwarzanie