Aktywnie i zdrowo
Sezon na szparagi
piątek, 20 maj 2016 12:21 / Autor: Beata Okulińska

Beata Okulińska
Rozpoczął się sezon na szparagi. Warto po nie sięgać, bo posiadają wiele zalet: mają mało kalorii i dużo wartości odżywczych, poprawiają trawienie, wzmacniają odporność, poprawiają wzrok i wygląd skóry, pomagają przy migrenie.
Białe szparagi należy obrać ze skórki, zielone można gotować bez obierania. Przed włożeniem do garnka należy odciąć zdrewniałe końcówki. Szparagi gotujemy od 7 do 10 minut.
Możemy je zapiekać, gotować na parze, grillować, polewać sosem, dodawać do kaszy czy makaronu, robić zupę krem, dodawać do sałatki oraz zrobić pesto.
Posłuchaj rozmowy o zaletach szparagów. Z Krzysztofem Blankiem - trenerem osobistym i dietetykiem rozmawiała Beata Okulińska:
CZYTAJ DALEJ
Kolejowa konferencja w Opocznie
26 listopada 2025, 10:51
Charytatywny jarmark w Żarnowie
26 listopada 2025, 10:23
Rodzinne szopki bożonarodzeniowe w Końskich
24 listopada 2025, 17:44
W niedzielę strzelecki bieg w Białaczowie
21 listopada 2025, 15:27
Twórcy opoczyńskiego przemysłu ceramicznego uhonorowani
21 listopada 2025, 16:42
Jubileusz koneckiego oddziału PTTK
21 listopada 2025, 11:31
W niedzielę Rewia Sztuki Ludowej
21 listopada 2025, 11:09
Nadrzeczny bulwar powstaje w Drzewicy
20 listopada 2025, 08:16
Powiatowa nagroda w dziedzinie kultury. Ruszył nabór wniosków
18 listopada 2025, 17:47
W Brzustówku powstaje świetlica wiejska
18 listopada 2025, 17:03
Skarżyskie Mesko kupiło ponad 50 hektarów działki od Pionek
18 listopada 2025, 08:42
Rusza nabór wniosków o wsparcie dla strażaków
18 listopada 2025, 08:08