REGION
Miód, kajmakówka, ogórki kiszone...
Uznanie zyskały m.in. ogórki kiszone z papryką chili (Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw, Czesław Caryk Sp. J), produkowane w Przyłęku, Kajmakówka Moniki Kowalczyk z Woli Gutowskiej. Po raz kolejny laurem cieszą się państwo Murawscy, którzy prowadzą pasiekę w Woli Wacławowskiej w gminie Wolanów. Rok temu nagrodzony został miód spadziowy, a tym razem - miód nawłociowy. Tu można posłuchać rozmowy o pasji pszczelarskiej Łukasza Murawskiego. To akcenty radomskie. Warto dodać jeszcze, że nowym członkiem Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze zostało przedsiębiorstwo PPHU Różański Ryszard „POD RÓŻAMI” z Jedlni - Letniska. Firma może poszczycić się takimi produktami jak: staropolskie flaki wołowe, kapuśniaki z kaszą, kapusta kartoflana, porka staropolska/prażucha, ciasto drożdżowe z kruszonką, pączki z domową konfiturą.
Konkurs organizowany jest przez samorząd woj. mazowieckiego od 2008 roku. W tym roku była to zatem dziewiąta edycja. Idea jest niezmienna. Chodzi o promocję produktów regionalnych, tradycyjnych i lokalnych. Do tej pory nagrodzonych zostało niemal 150 produktów w ośmiu kategoriach. W tym roku jako oddzielna kategoria zadebiutowały ryby i przetwory rybne. Dodatkowo wytwórcy podzieleni zostali na: producentów indywidualnych i firmy.