REGION
Liofilizacja szansą dla regionu
Liofilizowaniem produktów spożywczych poważnie jest zainteresowane Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie w gminie Przytyk. Tę moteode konserwacji żywności opracowano i zastosowano po raz pierwszy w latach pięćdziesiątych XX wieku na zlecenie rządu USA zmierzającego do wyprodukowania lekkich wagowo i bogatych we wszystkie niezbędne składniki odżywcze racji żywności dla astronautów i wojska. Prezes Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie Andrzej Anasiak:
Mirosław Łuska, prezes Producentów Papryki RP uważa, że budowa terminalu skroplonego gazu ziemnego w Świnoujściu jest ogromną szansą dla gospodarki, bowiem gaz ten jest wykorzystywany m.in. w procesie liofilizowania żywności:
Warto przypomnieć, że konserwowanych w ten sposób produktów używała m.in. Monika Witkowska podczas wchodzenia na Mount Everest oraz Aleksander Doba w trakcie drugiej transatlantyckiej wyprawy kajakowej.
Przypomnijmy, że wybudowanie Centrum Dystrybucji i Przetwórstwa Rolnego w Słowikowie było pierwszym etapem inwestycji. Drugim etapem ma być budowa przetwórstwa i chłodni, tak aby inwestycja była bardziej innowacyjna i otwarta na producentów nie tylko papryki, ale też i innych plantatorów. Okoliczni mieszkańcy liczą, że dzięki temu w regionie powstaną nowe miejsca pracy.
Dodajmy, że Przytyk i jego okolice to jedno z największych centrów hodowli papryki w Europie.