Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Cecylia, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 22 listopada 2024

REGION

Kulinarne warsztaty w Gowarczowie

poniedziałek, 13 listopada 2017 12:00 / Autor: Marcin Prejs
Kulinarne warsztaty w Gowarczowie
Marcin Prejs

Warsztaty pod hasłem „Kulinarnie Mocni” odbędą się jutro w Gowarczowie. Jego uczestnicy poznają pomysły na smaczne i proste dania z wykorzystaniem sezonowych produktów.

Uczestnikami spotkania będą osoby korzystające z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa (POPŻ). Nauczą się one, jak przygotować smaczne i proste posiłki, wykorzystując do tego przetwory oraz aromatyczne przyprawy. W ramach warsztatów „Kulinarnie Mocni” osoby objęte programem POPŻ z Gowarczowa pod okiem edukatora Banku Żywności w Kielcach Pawła Ćwika, poznają pomysły na smaczne i proste dania z wykorzystaniem sezonowych produktów, przetworów oraz aromatycznych ziół i przypraw. Uczestnicy spotkania zdobędą przydatne informacje na temat wartości odżywczych, nauczą się przygotowywania różnorodnych posiłków złożonych z podstawowych produktów, a także wypróbują własne siły w kuchni. Na podstawie przepisów kulinarnych, przygotowanych przez Szefa Kuchni Kamis, Macieja Wawryniuka, przyrządzą m.in. sałatkę warzywną, burger domowy, konfiturę z dyni czy buritto w naleśniku. Warsztaty „Kulinarnie Mocni” odbędą się w Gowarczowie o godz. 11 przy ulicy Warszawskiej 17.

„Kulinarnie Mocni” to społeczna inicjatywa Banków Żywności i firmy McCormick Polska skierowana do edukatorów Banków Żywności, którzy prowadzą zajęcia kulinarne dla osób korzystających z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa oraz wszystkich uczestników warsztatów lokalnych. Celem akcji jest wsparcie polskich rodzin w zakresie smacznego, prostego i efektywnego gotowania oraz aktywacja lokalnych społeczności. Organizatorzy akcji pokazują, jak - niezależnie od wysokości domowego budżetu - stworzyć smaczne i zdrowe dania przy użyciu odpowiednio dobranych przypraw oraz ziół.