Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRYWATKA Z RADIEM PLUS
Marek Sierocki
Patron dnia: św. Cecylia, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 22 listopada 2024

REGION

Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe wybrane

środa, 13 grudnia 2017 14:16 / Autor: Radosław Mizera
Najlepsze mazowieckie sery zagrodowe wybrane
Radosław Mizera

Mazowsze to region, który słynie z bogatych tradycji kulinarnych. Jest wiele produktów opartych na tradycyjnych recepturach, jak i takich, które powstały w oparciu o nowe, wymyślone przepisy. Na uwagę zasługują doskonałe wyroby mleczarskie, w tym sery.

Samorząd Województwa Mazowieckiego wspólnie z Mazowieckim Ośrodkiem Doradztwa Rolniczego już po raz drugi zorganizował Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych. Wytwórcy najsmaczniejszych mazowieckich serów odebrali nagrody z rąk wicemarszałek Janiny Ewy Orzełowskiej:

Mazowsze ma bogate i wieloletnie tradycje serowe. Producenci mleka powszechnie wytwarzali ser twarogowy z naturalnie ukwaszonego mleka. Nieco inaczej wyglądała sytuacja nad Wisłą, w mikroregionie Urzecze i na odcinku Wisły od Płocka do Kozienic, gdzie produkcją serów (typ gouda czy edamski) zajmowali się m.in. osadnicy olenderscy. Joanna Dyga z Serocka:

Lista laureatów na mazovia.pl.