REGION
Przesmaczne finały
W najbliższy poniedziałek poznamy laureatów IX edycji konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego, Mazowieckiego Konkursu Serów Zagrodowych oraz Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej.
Konkursy zorganizował mazowiecki samorząd. To promocja smaków, ale docenienie wyglądu potraw z Mazowsza. Gala rozpocznie się o godz. 16 w Muzeum Sportu i Turystyki w Warszawie. W spotkaniu weźmie udział Adam Struzik, marszałek województwa mazowieckiego.
To już jedenasta edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego. Jury oceniało potrawy i produkty przygotowane w 2017 roku. Asortyment jest bardzo szeroki: od wyrobów cukierniczych i piekarniczych przez przetwory mięsne, owocowe i warzywne aż po produkty mleczarskie, miody czy napoje. – Ten konkurs to doskonała okazja do prezentacji naszych mazowieckich, tradycyjnych i w pełni naturalnych produktów. Za nami już 10 edycji i ponad 950 zgłoszonych smakołyków. To pokazuje, jak bogatą ofertę kulinarną ma Mazowsze i jak bardzo aktywni są wytwórcy i producenci z województwa mazowieckiego – mówi marszałek Adam Struzik. W dotychczasowych edycjach konkursu nagrodzono już blisko 140 smakołyków z Mazowsza. W ubiegłym roku były to m.in. pączki BIO, kiełbasa krucha, faszerowany szczupak znad Plewki, chrzan na occie jabłkowym czy syrop z pigwowca.
Mazowiecki Konkurs Serów Zagrodowych ma krótszą tradycję. W tym roku przeprowadzany jest po raz trzeci. Najlepsze sery podzielone zostały na trzy kategorie – ser świeży, ser dojrzewający oraz ser pleśniowy. Nowością jest za to Mazowieckie Konkurs Fotografii Kulinarnej. To wyjście naprzeciw współczesnym trendom. Użytkownicy mediów społecznościowych bardzo często zamieszczają posty ze zdjęciami kulinarnymi. – Dzisiaj wszyscy zwracamy uwagę na to, co jemy, ale zwracamy też uwagę na to, jak to wygląda. Dlatego postanowiliśmy ogłosić konkurs na ciekawe i inspirujące przedstawienie naszych potraw – mówi wicemarszałek Janina Ewa Orzełowska. Są dwie kategorie. Pierwsza to Smaki Mazowsza. Należało zaprezentować potrawę lub produkt z Listy Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza lub certyfikowanych logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze. Druga kategoria to kategoria produktowa. Na fotografii musiał znaleźć się produkt posiadający logotyp Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.