REGION
Laury za wyjątkowe smaki
Ogórki kiszone, miody, chleb żytni, pączki i powidła to produkty z regionu radomskiego, nagrodzone w Konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego.
To już 12. edycja tego konkursu. Kapituła musiały wybrać najlepsze spośród 148 produktów żywnościowych.
W kilku kategoriach najlepsze okazały się wyroby z regionu radomskiego. Grzegorz Buszkiewicz z Eugeniowa odebrał nagrodę za Ogórki kiszone. W kategorii "miody" równych nie miał Przemysław Górlicki z Pawłowa ze swoim Miodem wielokwiatowym. Ewa Brzezińska i Andrzej Karczewski z Piekarni Wacyn docenieni zostali za Chleb żytni na trzonie z ziołami. W kategorii wyrobów cukierniczych wygrały Pączki z różaną konfiturą od P.P.H.U. pod Różami z Jedlni-Letniska. Powidła wiśniowo-jabłkowe bez dodatku cukru, produkowane przez Przetwórnię Owoców i Warzyw "Krokus" Czesława Caryka z Pająkowa okazały się najlepsze wśród produktów pochodzenia roślinnego.
– Zależy nam bardzo na promowaniu wysokiej jakości produktów, a przede wszystkim upowszechnianiu mazowieckiej tradycji kulinarnej. Trzeba przyznać, że mamy się czym chwalić. Na Mazowszu nie brakuje bowiem smacznych i zdrowych potraw, które zachwycają nie tylko smakiem, ale też wyglądem – mówi marszałek woj. mazowieckiego Adam Struzik: