Radom 90.7 FM | Końskie i Opoczno 94 FM | Skarżysko Kam. 94.5 FM | Kozienice 97.9 FM
Na antenie:
PRZEBOJE Z NUTĄ NOSTALGII
Radio Plus Radom
Patron dnia: św. Cecylia, dziewica i męczennica
Dziś jest: Piątek, 22 listopada 2024

REGION

Poznaliśmy laureatów Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej

piątek, 09 sierpnia 2019 15:22 / Autor: Radosław Mizera
Poznaliśmy laureatów Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej
Radosław Mizera

Wiedzą oni nie tylko jak zrobić dobre zdjęcia, ale także jak przekonać nas do zjedzenia prezentowanych na nim smakołyków. Kreatywnych pomysłów, apetycznych ujęć i smakowitego kadru w tej edycji konkursu z pewnością nie brakowało. Pierwsze miejsca w poszczególnych kategoriach zajęły Agnieszka Bauman, Marta Bukowska i Marianna Sobieraj.

Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza.

Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:

1. „Z Listy Produktów Tradycyjnych” –  w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.

2. Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną  interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.

Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.

Laureatami II edycji Konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:

Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”

miejsce:Agnieszka Bauman

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne

miejsce:Anna Poławska

Podkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne

miejsce:Michał Cholewiński

Podkategoria: Warzywa i owoce

Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym

Wyróżnienia:

Hanna KowalskaPodkategoria: Produkty mięsne

Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała

Marta GarwołaPodkategoria: Oleje i tłuszcze

Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone

Lena DymczykPodkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem

Julia RogulskaPodkategoria: Gotowe dania i potrawy

Nazwa potrawy/produktu: Pierogi

Monika LutkiewiczPodkategoria: Napoje

Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka

Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”

Podkategoria: Warzywa i owoce:

miejsce:Marta Bukowska

Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek

miejsce:Monika Lutkiewicz

Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu

miejsce:Michał Cholewiński

Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem

Podkategoria: Gotowe dania i potrawy

miejsce:Marianna Sobieraj

Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi

miejsce:Katarzyna Prosińska

Nazwa potrawy/produktu: Rejbak

miejsce:Anna Poławska

Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie