REGION
Poznaliśmy laureatów Mazowieckiego Konkursu Fotografii Kulinarnej
Wiedzą oni nie tylko jak zrobić dobre zdjęcia, ale także jak przekonać nas do zjedzenia prezentowanych na nim smakołyków. Kreatywnych pomysłów, apetycznych ujęć i smakowitego kadru w tej edycji konkursu z pewnością nie brakowało. Pierwsze miejsca w poszczególnych kategoriach zajęły Agnieszka Bauman, Marta Bukowska i Marianna Sobieraj.
Już po raz drugi samorząd Mazowsza zorganizował konkurs fotografii kulinarnej. Jego celem jest zwiększanie poczucia tożsamości regionalnej oraz lepszego poznawania tradycji kulinarnych regionu. I w tym roku to się udało. Wszystkie nadesłane fotografie przenoszą nas w świat pełen kolorów, smaków, zapachów i kompozycji wprost z Mazowsza.
Konkurs odbywał się w dwóch kategoriach tematycznych podzielonych na 10 podkategorii:
1. „Z Listy Produktów Tradycyjnych” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu wpisanego na Listę Produktów Tradycyjnych z regionu Mazowsza
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
2. Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze” – w której można było zgłosić dowolną fotograficzną interpretację przedstawienia potrawy lub produktu certyfikowanego logo Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze.
Podkategorie: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje, inne.
Laureatami II edycji Konkursu fotograficznego „Mazowiecki Konkurs Fotografii Kulinarnej” zostali:
Kategoria „Z Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Mazowsze”
miejsce:Agnieszka Bauman
Podkategoria: Warzywa i owoce
Nazwa potrawy/produktu: Gruszki „Ekoturystyka w Raju" Gospodarstwo Ekologiczne i Agroturystyczne
miejsce:Anna Poławska
Podkategoria: Napoje
Nazwa potrawy/produktu: Browar Ciechan Piwo Wyborne
miejsce:Michał Cholewiński
Podkategoria: Warzywa i owoce
Nazwa potrawy/produktu: Makaron z pesto z ekologicznej rukoli, gruszką i serem pleśniowym
Wyróżnienia:
Hanna KowalskaPodkategoria: Produkty mięsne
Nazwa potrawy/produktu: Smalec ze świni rasy Złotnicka Biała
Marta GarwołaPodkategoria: Oleje i tłuszcze
Nazwa potrawy/produktu: Smalec i ogórki kiszone
Lena DymczykPodkategoria: Gotowe dania i potrawy
Nazwa potrawy/produktu: Pyzy ziemniaczane z serem
Julia RogulskaPodkategoria: Gotowe dania i potrawy
Nazwa potrawy/produktu: Pierogi
Monika LutkiewiczPodkategoria: Napoje
Nazwa potrawy/produktu: Syrop z mniszka
Kategoria „Z Listy Produktów Tradycyjnych”
Podkategoria: Warzywa i owoce:
miejsce:Marta Bukowska
Nazwa potrawy/produktu: Marmolada z antonówek
miejsce:Monika Lutkiewicz
Nazwa potrawy/produktu: Ogórki kiszone z liściem dębu
miejsce:Michał Cholewiński
Nazwa potrawy/produktu: Kolorowe świderki z sosem dyniowo-ziołowym, pieczonymi warzywami i kozim serem
Podkategoria: Gotowe dania i potrawy
miejsce:Marianna Sobieraj
Nazwa potrawy/produktu: Czernickie pierogi
miejsce:Katarzyna Prosińska
Nazwa potrawy/produktu: Rejbak
miejsce:Anna Poławska
Nazwa potrawy/produktu: Bendzwały Szlacheckie