REGION
Dobry gospodarz, to i plony obfite
Msza Św. dziękczynna za zbiory i poświęcenie wieńców dożynkowych rozpoczęły doroczne święto plonów w gminie Stara Błotnica. Mieszkańcy gminy i okolic spróbowali regionalnej sójki błotnickiej.
Dożynki rozpoczęła w południe Msza Św. dziękczynna w sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia. Po liturgii barwny korowód dożynkowy przeszedł na plac przed Urzędem Gminy, gdzie odbyło się tradycyjne dzielenie się chlebem - mówi wójt gminy Marcin Kozdrach:
W tym roku impreza dożynkowa miała nowy wymiar i nazwę - "Tradycyjne Smaki Błotnickie". Mieszkańcy chwalili się lokalnymi smakami. Stowarzyszenia i sołectwa przygotowały ok. 30 różnorodnych potraw. Mieszkańcy mogli skosztować m.in. żurku, bigosu, lecza, pierogów czy sójki błotnickiej - pieroga z nadzieniem z kaszy i buraka cukrowego - mówi dyr. Gminnej Biblioteki Publicznej Urszula Kucharczyk:
O niepowtarzalny smak błotnickich potraw zadbały panie ze Stowarzyszenia "Kobiety dla Starej Błotnicy" - mówi prezes Marta Pietrzak:
Stara Błotnica liczy ok. 5,5 tysiąca mieszkańców. Ci utrzymują się głównie z rolnictwa oraz uprawy papryki, fasoli i borówki amerykańskiej:
Na scenie zaprezentowała się Gminna Orkiestra Dęta ze Starej Błotnicy. O ludową nutę zadbały "Błotniczanki", Kapela Stanisława Kujawiaka, Kapela Józefa Żurowskiego oraz Kapela Henryka Giedyka. Gwiazdami imprezy byli kapela Baciarka oraz zespoły: Five, Top One i Dejw.
Patronem medialnym dożynek było Radio Plus Radom.