![](https://radioplus.com.pl/images/banners/bn_2022_radio.jpg)
Przysucha
Coraz mniej chętnych do pracy u rolników
![Coraz mniej chętnych do pracy u rolników](/media/k2/items/cache/86fd3cce30508d727d7378f5c7ffb35c_XL.jpg)
![](/media/k2/users/524.jpg)
Właścicielom gospodarstw rolnych coraz trudniej znaleźć chętnych do stałej pracy na roli. A jeśli uda się już kogoś zatrudnić są to najczęściej obcokrajowcy.
W powiecie przysuski dominuje uprawa papryki, jednak niektórzy właściciele gospodarstw decydują się na uprawę innych warzyw. W gospodarstwie Piotra Pietrzykowskiego uprawia się także nowalijki.
- Nasze gospodarstwo jest to gospodarstwo rodzinne. Prowadzę je wspólnie z żoną i rodzicami. Gospodarujemy na 30 hektarach użytków własnych. Zajmujemy się głównie produkcją warzyw spod osłon: papryki. Specjalizujemy się też w uprawach wczesnych tzw. nowalijek - mówi Piotr Pietrzykowski, właściciel gospodarstwa w Grabowskiej Woli w gminie Potworów.
Pracy w gospodarstwie Piotra Pietrzykowskiego jest dużo i potrzebna jest każda para rąk, ale teraz ciężko jest znaleźć pracownika, bo zapotrzebowanie jest dość spore. Jak mówi właściciel gospodarstwa, do tej pory zatrudniali pracowników w Polski, jednak teraz są zmuszeni zatrudnić obcokrajowców.
- Ciężko jest znaleźć pracownika. Jesteśmy przygotowani na to, że w najbliższym czasie do pracy przyjadą obcokrajowcy - tłumaczy Piotr Pietrzykowski.
Obecnie panujące warunki pogodowe nie są sprzyjające dla rolników.
- Częste opady powodują bardzo dużą wilgotność. Najgroźniejsze są burze, ponieważ mamy tunele foliowe, są to konstrukcje przykryte folią plastikową. Na szczęście omijają nas takie zjawiska atmosferyczne - wyjaśnia właściciel gospodarstwa w Grabowej Woli.
Piotr Pietrzykowski również zajmuje się uprawą papryki, którą sprzedaje u lokalnych odbiorców.
- Nasze gospodarstwo produkuje przede wszystkim paprykę typu blok, czyli najbardziej popularną. Są to dwa kolory czerwony i żółty - dodaje rolnik.
Na terenie gmin Radzanów, Przytyk, Klwów i Potworów, powstało paprykowe zagłębie, z którego pochodzi ponad 80% krajowej uprawy papryki.
![](/media/k2/items/cache/6d5b73644e1c1023c832b864ce20f1f3_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/100252abcc0a33922cf06f6715139c85_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/3ebee8680730868e707843639daf4121_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/2fc1c1caa6ed5a2789b8145d3c519b8e_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/47a119a28993f191861ffa5285e3f409_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/0786e60748e4ff3eb19e5a28a45f428e_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/666c2dcb67925d551e82ee15486658cc_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/7cc01e68f94d39ea7e49dafcf6fae629_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/93cb822115ba49f764b70a7c062b1331_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/73c5794d2826f2909debdcc7e98821ce_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/18c3a464fbf26a6f5d18b98c94126b45_L.jpg)
![](/media/k2/items/cache/1848b18171cd69f522c4fdfd2f38295f_L.jpg)