Opoczno
Na warsztaty pieczenia chleba zaprasza opoczyńskie muzeum
Jak wygląda pieczenie chleba w teorii i praktyce? O tym będzie można się przekonać podczas warsztatów, na które zaprasza Muzeum Regionalne w Opocznie.
Muzeum Regionalne w Opocznie zapraszam do udziału w „Warsztatach pieczenia chleba” organizowanych w ramach projektu „Od ziarenka do bochenka”. Zajęcia teoretyczne przeprowadzone zostaną w samym muzeum. Poprowadzi je etnograf Stanisława Dłużewska-Pawlik. W ich trakcie będzie można zwiedzić aktualną wystawę czasową „Od ziarenka do bochenka”, zapoznać się z dawnymi pracami polowymi i czynnościami związanymi z procesem uzyskiwania ziarna i przygotowywania chleba. Zajęcia praktyczne natomiast zostaną przeprowadzone w świetlicach wiejskich w Karwicach i Sitowej. Będą polegały na przygotowaniu zaczynu, ciasta chlebowego i samodzielnym wypieku chleba. Czas uczestnikom warsztatów umili tradycyjny, smaczny poczęstunek oczywiście z chlebem w roli głównej, wyjaśnia Adam Grabowski, dyrektor muzeum.
Chęć uczestnictwa w warsztatach można zgłosić wypełniając specjalną kartę zgłoszeniową i przesyłając ją na adres Muzeum Regionalnego w Opocznie: info[at]muzeumopoczno.pl. Kartę można również dostarczyć osobiście. Na karcie zgłoszeniowej podane są także terminy poszczególnych warsztatów. Warsztaty przeznaczone są zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Projekt został dofinansowany ze środków Ministra Kultury, Dziedzictwa Narodowego i Sportu w ramach programu Narodowego Centrum Kultury „EtnoPolska 2021”.