REGION
Centrum Integracji Społecznej powstanie w powiecie lipskim
W powiecie lipskim powstało kolejne Centrum Integracji Społecznej. W województwie mazowieckim jest ich już trzynaście.
Centra integracji społecznej (CIS) z założenia są miejscami, w których wsparcie otrzymują osoby z grup zagrożonych marginalizacją – w kryzysie bezdomności, długotrwale bezrobotne, uzależnione, chore psychicznie, zwalniane z zakładów karnych czy osoby z niepełnosprawnościami. Dotychczas w województwie mazowieckim było 11 CIS-ów. Właśnie podpisane zostały porozumienia na dwa nowe – w subregionie płockim i radomskim.
- Na Mazowszu sukcesywnie otwieramy nowe centra integracji społecznej. Ich misją jest aktywizacja społeczna i zawodowa osób zagrożonych wykluczeniem społecznym. To mają być działania długofalowe, które zmienią postawę tych osób, pozwolą im na nowo, inaczej funkcjonować w środowisku - mówi marszałek województwa Adam Struzik.
Stowarzyszenie „Róża” w Lipsku otrzymało dofinansowanie w wysokości ponad 2,1 mln zł na otwarcie CIS w Krępie Kościelnej (powiat lipski), który będzie warsztatem produkcyjnym i gastronomicznym.
- Otrzymaliśmy środki, dzięki którym będziemy mogli integrować do dziewięciu osób. Dofinansowanie pozwoli nam rozbudować budynki, w których już od września planujemy rozpocząć działania w warsztatach produkcyjnym i gastronomicznym - podsumowuje Julia Pietruszka, prezes Stowarzyszenia Róża.
- Podpisaliśmy już 13 porozumienie na utworzenie Centrum Integracji Społecznej. Tym razem powstanie ono w powiecie lipskim. Centrum będzie zajmowało się usługami cateringowymi i wytwarzaniem wędlin, dając tym samym szansę na pracę i rozwój osobom tego wymagającym - mówi Aleksander Kornatowski, dyrektor Mazowieckiego Centrum Polityki Społecznej.
Dotacja jest przeznaczona na wyposażenie i rozruszanie działalności przez pierwsze trzy miesiące. Uczestnicy CIS-u będą mogli przyuczyć się do zawodów: rzeźnik-wędliniarz oraz technik technologii żywności. Warsztat produkcyjny będzie małą manufakturą produkcji domowych wyrobów wędliniarskich. Takie naturalne przetwórstwo mięsne i garmażeryjne to odpowiedź na wzrost zainteresowania konsumpcją tego rodzaju produktów i ekologicznych aspektów przetwórstwa.
Uruchomienie działalności CIS w powiecie lipski zaplanowane jest na 1 września 2022 roku. Na początek zajęcia zaplanowane są dla 8 uczestników.